Rektor Boras oštro osudio zlostavljanje: ‘Sveučilište će štiti sve one koji su spremni ispričati svoje svjedočanstvo’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon pokretanja inicijative na Facebooku “Nisam tražila”, u javnost su dospjela brojna hrabra i šokantna svjedočanstva i prijave o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju na čak nekoliko fakulteta u Zagrebu. Zbog toga su poduzeti koraci kako bi zaštitili studenti, pa je tako dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković najavila da će ovaj tjedan uputiti prijave DORH-u.

O navedenom je govorio i rektor Damir Boras koji je oštro osudio zlostavljanje i naglasio da će Sveučilište u Zagrebu jest i biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja. Rektor također snažno podupire i štiti sve koji su spremni deklarirati doživljenu traumu.

S tim u vezi, napomenuo je da se zlostavljanje ili sumnja na zlostavljanje može prijaviti na način utvrđen odredbama Etičkoga kodeksa Sveučilišta u Zagrebu.

Izvijestio je da Sveučilište u Zagrebu u ovome trenutku nije zaprimilo nikakve službene obavijesti o bilo kakvim događajima ili statusu članova akademske zajednice u vezi s postupanjem državnih tijela Republike Hrvatske. Najavio je da će o svim budućim možebitnim postupcima i odlukama na Sveučilištu u Zagrebu javnost biti pravovremeno obaviještena.


U Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu, među ostalim, pak stoji da postupak pred etičkim povjerenstvom sveučilišne sastavnice pokreću zahtjevom za davanje mišljenja o sukladnosti određenoga djelovanja ili ponašanja s načelima i pravilima Etičkog kodeksa.

Zahtjev za davanjem mišljenja podnosi dekan sastavnice ili rektor Sveučilišta, po vlastitoj inicijativi ili na prijedlog drugih tijela ili članova sveučilišne zajednice. Zahtjev se podnosi predsjedniku nadležnog etičkog povjerenstva ili, ako nadležno etičko povjerenstvo nije osnovano, Etičkom savjetu.

Ako se pak zahtjev za davanjem mišljenja odnosi na mišljenje o sukladnosti djelovanja ili ponašanja dekana ili rektora s načelima i pravilima Etičkog kodeksa, inicijator se može obratiti fakultetskom vijeću sastavnice ili Senatu Sveučilišta koji će većinom glasova svih članova odlučiti hoće li se pokrenuti postupak pred etičkim povjerenstvom.

Komentari