RECEPT NA ČAŠE! Malo što se može usporediti s ovim jeftinom poslasticom za svaki dan!

foto:ReciPeci

Sjećate se pekmezare? Sočna i topla poslastica iz kuhinja naših baka kojima su nam grijale srca i nepca opet bi mogla postati popularna.

Njome su nas naše mame i bake razveseljavale davnih dana kada nije bilo ovako široke ponude slastica po policama trgovačkih lanaca.

Radile su je od osnovnih namirnica koje su imale u smočnicama – brašno, jaja, šećer, mlijeko ili jogurt, te nezaobilazni pekmez koji može biti ob bilo čega. Naravno, najbolji je onaj domaći.

Ukoliko odlučite napraviti pekmezaru, evo recepta “na čaše” (mjera je čaša od 200 ml):


4 jaja
1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
1 čaša suncokretovog ulja
1 čaša mekanog pekmeza
1 čaša jogurta (ili mlijeka ako nemate jogurta pri ruci)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Odvojite bjelanjke i žumanjke pa miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i jogurt, a nakon par minuta miksanja i brašno sa praškom za pecivo te konačno pekmez.

Na kraju umiješajte u sve to posebno tučeni snijeg od bjelanjaka, lagano promiješajte kuhačom, istresite smjesu u lim za pečenje srednje veličine obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta.

Pekmezara je gotova kada joj se rubovi lagano počnu odvajati od stjenki (papira) i kada dobije zlaćanu površinu. Još topli kolač posipajte šećerom u prahu, narežite na komade proizvoljne veličine i poslužite.

Komentari