Razmišljate o kupnji rabljenog automobila, a strahujete da je ukraden? Zaštitite se uz pomoć ovih sedam savjeta

Pixabay

Kupujete auto u inozemstvu i strahujete da će vas pri postupku carine obavijestiti da je auto ukraden. Situacija može biti još gora te ne želite riskirati da, kada registrirate auto, vas naša ili njihova rutinska kontrola zaustavi i obavijesti da je auto ukraden. Autoportal Donosimo neke savjete uz pomoću kojih ćete se zaštiti od ovih potencijalnih situacija.

Pri kupnji rabljenog automobila, u Hrvatskoj i inozemstvu, možete se i trebate zaštititi, posebice ako birate BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes-Benz, Škodu.

Evo sedam važnih savjeta:

1. Kupnja u autokućama je skuplja, ali neusporedivo sigurnija, ne samo po pitanju vlasništva, nego i kilometraže i stanja vozila (rizik zatajenog sudara). U kupoprodaji ugovor stavite klauzulu kojom prodavač jamči da automobil ima uredno vlasništvo, da je kilometraža realna (premda to trebate provjeriti i posebno) i da nema skrivenih mana. Autokuća bi, u konkretnom slučaju, bila dužna  vratiti novac ili po izboru kupca isporučiti mu automobil odgovarajuće klase, stanja i starosti, a čak i odgovarati za posrednu štetu.


2. Kupujte isključivo automobile s izvornom tvorničkom bojom. Klonite se svježe obojenih, jer to ukazuje na kamuflažu i kad je u pitanju podrijetlo, i stanje. Nije problem ako ima ogrebotina ili sitnih oštećenja, to je čak, u svjetlu konkretnog, ‘poželjno’.

3. Oznake na svim staklima trebaju biti jednake. Odstupanje na samo jednom staklu znak je za uzbunu i odustajanje od kupnje, bez obzira na naknadno objašnjenje prodavača!

4. Stanje svih sklopova treba biti usklađeno s općim stanjem automobila. Nov motor (prepoznaje se po pokrovu, akumulatoru, crijevima…), novi, nimalo izlizan volan, obloga papučica… u autu starom pet-šest godina ukazuju da nešto opako ne štima.

5. Uredno ispunjena servisna knjižica, čiji se podaci mogu provjeriti u servisu, znači višestruku sigurnost, po pitanju stanja auta, kilometraže, izostanak karambola. Bez toga sve je ‘mutno’ i rizično

6. Obvezno, nakon prethodnih eliminacijskih provjera, provjerite VIN oznake na automobilu, Vehicle Identification Number (VIN), identifikacijski broj vozila, koji se kolokvijalno naziva ‘broj šasije’, kombinacija je 17 brojki i slova, koja pokazuje sve o autu: državu proizvodnje, proizvođača, tehničke karakteristike vozila, sigurnosni kod, modelsku godinu, proizvodni pogon te serijski broj vozila u posljednjih 6 znamenki. Za konkretni je model, u ovlaštenom servisu, važno saznati sve lokacije VIN oznake i sve ih provjeriti. Na svim mjestima trebaju biti jednake!.

7. Bez obzira kupujete li u inozemstvu ili Hrvatskoj, sa svim dokumentima otiđite na provjeru u ovlašteni servis, a u slučaju skupljih, krađi izloženih automobila te najmanje sumnje i na policiju. Ako se prodavač zbog toga, na bilo kakav način, ‘osjeća nelagodno’ ili se protivi, odustanite od kupnje!

Komentari