Ravnateljica DHMZ-a upozorava: ‘Ovo se događa jednom u 100 godina, ali prema našim podacima, u budućnosti će biti još žešće‘

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek izjavila je kako je 90 litara kiše po četvornome metru koja je pala u gradu Zagrebu u 24 sata vrlo rijetka pojava koja se dogodi jednom u čak više od 100 godina.

“Ta količina koja je pala u 24 sata, to je oborina kojoj je povratni period veći od 100 godina. Prosječna količina oborina na području Zagreba je manja nego što je palo u ovih 24 sata, negdje oko 83 litre. To je vrlo rijetka pojava”, rekal je Ivančan Picek gostujući u Temi dana HRT-a.

Dodala je kako je najviše kiše palo u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, najviše u Varaždinu (142 litre) i Zagrebu (90 litara). U rubnim dijelovima Zagreba palo je 50-60 litara kiše po četvornome metru.

“Gotovo svake godine imamo po neki ekstremni događaj koji nam plavi gradove, pogotovo na Jadranu. Svaka obilnija kiša dovodi do problema u priobalnim gradovima”, kazala je Ivančan Picek.


Istaknula je da su iz DHMZ-a na vrijeme objavili crveni alarm za pogođena područja jer su predvidjeli te oborine. “S naše strane nije bilo iznenađenja”, kaže.

Najavila je da sezonska prognoza ukazuje na toplije i sušije vrijeme, ali da ne mogu isključiti mogućnost da se u iduća tri mjeseca ne ponovi sličan dan s ekstremnim oborinama.

“Možemo preporučiti da se prate naše prognoze, dat ćemo sve od sebe da najavimo takvu pojavu. Međutim ono što je izuzetno bitno da se ovakvi oborinski ekstremi uvažavaju i uračunavaju u građevinske norme i norme za izgradnju nove infrastrukture kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije”, poručila je Ivančan Picek.

Upozorila je kako prema njihovim podacima budućnost donosi još sličnih ekstremnih događaja, koji će biti “češći i žešći”.

U emisiji je gostovao i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je naglasio da su u intervencijama u Zagrebu sudjelovali pripadnici Javnih vatrogasnih postrojbi i 50-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su i dalje na terenu.

Vjeruje kako će se još u iduća dva do tri dana vatrogasci nalaziti na terenu i sanirati štetu.

Na pitanje jesu li poplave i potres povezani, to jest je li potres mogao oštetiti odvodne kanale u gradu Zagrebu, kazao je kako nema tih informacija.

“Postoji mogućnost uzročno-posljedične veze između potresa i poplave. Ono što je vrlo bitno jest održavanje svih odvodnih kanala i šahtova koji moraju upiti vodu i proslijediti je dalje. Za badava ispumpavamo vodu iz nekog objekta ako se ta voda vraća”, istaknuo je Tucaković.

Preporučio je građanima da kod sebe naprave onoliko koliko je u njihovim mogućnostima, ali da i prijave nepravilnosti koje uoče i koje mogu prijaviti nadležnim službama kako bi se popravile što prije.

POZADINA ZASTRAŠUJUĆIH POPLAVA! Tek je krenulo: Ove kvartove od jeseni očekuju još žešće poplave! Pripremite se

Komentari