Prvu dozu cjepiva primilo je 25 posto Zagrepčana! Otvorena tri nova punkta na kojima će se dnevno cijepiti do 10 tisuća građana

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Pored Velesajma, cijepljenje u Zagrebu od ove srijede 5. svibnja, odvija se na još tri punkta – u Jelkovcu, sportskoj dvorani uz Gimnaziju Lucijana Vranjanina te u Domu sportova.

Nove punktove, odnosno jedan, predstavila je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević  u sportskoj dvorani Srednje škole Jelkovec na istoku grada.

Prvu dozu dosad je primilo 25 posto građana, odnosno 220 tisuća osoba.

“U Zagrebu danas imamo, barem s prvom dozom, procijepljeno 25 posto ukupne populacije. S obzirom na cjepiva koja gotovo svakodnevno dolaze mi ćemo i dalje organizirati cijepljenje na najbolji mogući način, kako bismo zaštitili sve građane i omogućili im da nastave s normalnim životom”, kazala je Pavičić Vukičević na konferenciji za novinare.


Dodaje i da će se na sveukupno četiri punkta u Zagrebu, odsad svakodnevno moći procijepiti i do 10 tisuća ljudi.

Istaknula je važnost liječnika obiteljske medicine, oni su istinski heroji cijepljenja bez kojih taj posao ne bi mogao biti napravljen, a često rade prekovremeno i iznad svih ljudskih kapaciteta.

“Nadam se da ćemo naći načina da im zahvalimo, osiguranjem najboljih mogućih uvjeta pokazati im koliko su važan dio zdravstvenog sustava”, rekla je Pavičić Vukičević.

Ocijenila je da su liječnici obiteljske medicine premostili “golemi problem koji se pojavio u cijeloj Hrvatskoj – nefunkcionalnost platforme CijepiSe” te je pozvala građane koji se žele cijepiti da se prijave preko liječnika obiteljske medicine jer je to najbolji, najsigurniji i najjednostavniji način.

Zagreb u završnoj fazi masovnog cijepljenja 

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč napomenuo je da Zagreb ulazi u završnu fazu masovnog cijepljenja, kapaciteti su pripremljeni za 50.000 cijepljenja tjedno te će raditi četiri velika punkta.

“Domovi zdravlja u epidemiji su pokazali nevjerojatnu važnost u zaštiti javnog zdravlja. Iz ovoga ćemo svi naučiti da ćemo morati jačati domove zdravlja kao institucije“, poručio je Jeleč.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izrazio je ponos što je Zagreb daleko ispred svih prema postotku cijepljenih stanovnika.

Do kraja mjeseca 212.000 doza cjepiva

“Nastavit ćemo tim tempom. Do kraja mjeseca je predviđeno 212.000 doza koje planiramo utrošiti. Jako me veseli da praktički niti jedna doza u Zagrebu nije bačena”, rekao je.

Dodao je da će se danas na Velesajmu cijepiti 6000 ljudi te apelirao da se skine stigma s AstraZenece jer je to jednako kvalitetno cjepivo kao i bilo koje drugo, u 100 posto slučajeva štiti od teških oblika bolesti, respiratora i smrti.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Zagreb istok Dragica Jesih rekla je kako su jučer u Jelkovcu obavili probno cijepljenje na koje se odazvalo 120 od 200 pozvanih građana, ali danas su po planu svaku smjenu popunili s po 400 ljudi. Od sutra će svaka smjena cijepiti po 500 osoba, odnosno 1000 po danu.

Osobe koje se cijepe ovaj tjedan prijavljene su isključivo preko svojih obiteljskih liječnika. Jučer su cijepili cjepivom AstraZenece, a od danas pa do kraja tjedna cijepit će Pfizerovim. Za sada neće cijepiti vikendom jer nema dovoljno cjepiva, navela je Jesih.

Komentari