PROSVJED ISPRED HNK: ‘Proziva nas se da ne želimo raditi, a mi tražimo više predstava. Ovo je kaos!’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezadovoljni zaposlenici zagrebačkog HNK danas su se ponovno našli ispred zgrade i prosvjedovali protiv, kako oni kažu, nesposobne uprave i intendantice Dubravke Vrgoč.

Prosvjednom su izrazili nadu da će promijeniti stavove nadležnih i još jednom ukazati na sve propuste koji su doveli do toga da je HNK u Zagrebu postao primjerom urušene organizacije kojom vlada kršenje zakona, rasipanje novca poreznih obveznika i duboka devalvacija profesionalnosti, prenosi N1.

Nacionalni prvak opere Luciano Batinić u ragovoru za N1 rekao je kako žele promjenu uprave jer pod vodstvom Dubravke Vrgoč ne mogu funkcionirati.

“Sve sam već rekao, želimo upozoriti ljude da nismo ispolitizirana šačica ljudi, nego umjetnici koji se bore za svoja prava i prava profesije, a borimo se za budućnost opere u Zagrebu i operne umjetnosti u Hrvatskoj. Često nas etiketiraju da pripadamo političkim strujama, ali to nije istina. Mi smo hrvatski umjetnici, operni pjevači, govorim u ime solista, borimo se da opera u Hrvatskoj opstane i idućih deset godina. Ovako se lagano broj predstava u HNK gasi. Više nećemo biti potrebni, nećemo imati gdje nastupati, većina nas starijih otići će u mirovinu, mlađi će otići van, a Hrvatska neće imati opernu umjetnost”, ispričao je Batinić i dodao kako su ljudi jako nezadovoljni.


Tvrdi kako su od početka ukazivali na probleme i informirali intendanticu te nčesto dobivali odgovore da ne brinu, ali da se ništa nije promijenilo.

“S godinama je postalo samo još gore. Zato smo došli u fazu da moramo prosvjedovati”, rekao je Batinić.

Oglasila se i bivša dugogodišnja ravnateljica Drame HNK Sanja Ivić. Istaknula je kako je riječ o neodrživom kaosu i nestanku pretpostavki za produciranje umjetničkoga programa.

“Zidove HNK nije uništio potres, ali sve ono što se događa unutar zidova bilo je nezapamćeno urušavanje, gore od elementarne nepogode”, rekla je Ivić, prenosi N1.

Nadovezala se i prvakinja Opere HNK u mirovini Cecilija Car i rekla kako je HNK devastirana repertoarna slika smanjenjem broja premijernih naslova i broja repriznih izvedbi. Napomenula je kako se gubitak prestavi ne može nadomjestiti koncrtima ni igrokazima u foajeu.

Primjer loše organizacije dao je i član Zbora Opere HNK Mario Bokun koji je istaknuo tjedne i dnevne promjene u rasporedu rada i prekratke rokove za kvalietnu pripremu umjetnika. Tvrdi kako se često neopravdano otkazuju operne predstave.

“Proziva nas se da ne želimo raditi, a mi tražimo više predstava, ali se u ovakvom kaosu ne može raditi”, rekao je Bokun, prenosi N1. Dodao je kako je ovo borba za opstanak struke.

Komentari