Prošlo je već pet mjeseci, a mnogi Zagrepčani još nemaju krov nad glavom: ‘Nećemo valjda prezimiti u kontejnerima’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prošlo je već više od pet mjeseci od najrazornijeg potresa u posljednjih 160 godina u Zagrebu. 22. ožujka osim Zagreba, potres je pogodio i dijelove krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije. Zakon o obnovi napokon je u konačnoj verziji i drugom čitanju u Saboru.

Unatoč Vladinim objašnjenjima, nepovjerenje je prisutno među oštećenima od potresa: Ukupno u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinskoj županiji oštećeno je oko 26 tisuća zgrada, od čega je 98 posto u privatnom vlasništvu. Mnogi od njih državu neće čekati.

Bez obzira na Vladino obećanje, kažu za N1, nisu sigurni da će im novac vratiti naknadno – a neizvjesnost je još uvijek i u Cvjetnom naselju koje se do 15. rujna mora iseliti zbog povratka studenata. Obećano im je, međutim, rješenje: Ili smještaj u hostelu ili subvencionirani najam stana.

Država je za 155 osoba za najam isplatila milijun i 200 tisuća kuna, dok se Zakon čeka, te još oko 141 milijun kuna za pomoć oko obnove krovišta, dimnjaka i bojlera. Brojne zgrade u centru Zagreba još nemaju toplu vodu, a aplicirali su za tu mjeru.


Vrijeme prolazi, stiže jesen pa i zima, a svi su svjesni da je Zakon tek prvi korak u obnovi koja će trajati godinama.

Gospođa Suzana Krhelj iz Markuševečkog Popovca našla se u nezavidnoj situaciji nakon što joj je obiteljska kuća dobila crvenu naljepnicu.

“Kuća je dobila crvenu naljepnicu, snalazimo se. Bili smo kod kuma, pa smo dobili kontejnere i sad mislimo da ćemo u tome prebroditi i zimu. Aplicirali smo za najam stana, sređujemo papire, nadamo se barem nužnom smještaju da nismo u kontejnerima”, rekla je Krhelj čemu je dodala da obnovu nikako ne mogu sami:

“Ne možemo ni početi obnovu sami jer je prije potresa sin dignuo kredit, imamo kredite za kuću koja je 22. 3. porušena i sami ne možemo ništa početi. Čekamo zakon.”

Komentirala je i model financiranja obnove po principu 60-20-20 na što je rekla da im je potpuno svejedno kakav će model smisliti, samo da bude što prije:

“Jedva čekamo da se bilo što odredi, da znamo kamo ćemo. Sami ne možemo, ali da znamo koliko mogu pomoći da se onda to pokrije. To su prepucavanja u Saboru, mi još ništa konkretno ne znamo, a moramo živjeti. Razočarana sam jako.”

Komentari