Prosječna plaća u Zagrebu iznosi 8.310 kuna! Evo kako to komentiraju Zagrepčani: ‘Ako imaš djecu, to je drugi par opanaka’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prema aktualnim podacima iz Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, prosječna neto plaća  zaposlenih u pravnim osobama u  Zagrebu za veljaču ove godine iznosila je 8.310 kuna.

Najviše zarađuju osobe zaposlene u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, te njihova prosječna plaća iznosi 23.212 kuna. Najmanje zarađuju osobe zaposlene u zaštitnim i istraživačkim djelatnostima, odnosno 4.424 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za veljaču ove godine iznosila je 11.559 kuna, što je porast za 2,7 posto u odnosu na veljaču 2020. godine.

Povodom toga, upitali smo Zagrepčane što misle o ovim brojkama.


Marija D. (32) koja radi u optici te njena plaća iznosi gotovo kao što je prosjek, kaže kako to nije dovoljno.

“Dosta ti je to ako nisi podstanar, ali ako jesi, pa uz to u planu imaš kupiti auto i dignuti kredit, to je jako malo. Realno, kad sve to poplaćaš, što ti ostane? Ostane za ono osnovno, ali nije baš da si možeš uplatiti neko putovanje”, tvrdi.

S njom se slaže i Nika S. (26), diplomirana ekonomistica.

“Mislim da je ta plaća dovoljna da pokrije neke osnovne stvari u životu. Ako se tu još uzmu u obzir djeca i kredit onda taj iznos nije dovoljan ni za osnovne stvari”.

Dinka C. (26) isto smatra da se s ovom prosječnom plaćom ne može puno uštedjeti.

“Dok platiš stan, režije, hranu, mislim da si ne možeš baš puno uštedjeti, ali to je za neki normalan život čak i okej. No ako imaš djecu, to je već drugi par opanaka”, smatra.

Web dizajner Miroslav M. (27) plaću od 8.310 kuna opisuje kao sasvim pristojnu za život u metropoli.

“Mislim da je to taman za živjeti u Zagrebu, s time si prosječna osoba može i plaćati kredit i imati za tekuće troškove i još nešto za uštedjeti. S tim da pretpostavljam da većina koji imaju kredit nisu sami u kućanstvu, što znači da je definitivno dosta”.

Tončica K. (55) godinama radi na blagajni i ovaj podatak smatra nevjerojatnim: “Moj muž i ja zajedno skupimo toliko. Kaj da vam ja sad velim?”

Nikola K. (33) koji radi u marketingu je sumnjičav po pitanju prosječne plaće. “Sigurno ima ljudi koji zarađuju puno više, ali i onih koji zarađuju puno manje. Osam tisuća kuna nije realan prosjek, ali je pristojna plaća za život”.

Prodajnom predstavniku Matiji Š. (31) novca nikad nije dosta. “Osam tisuća kuna je dobar prosjek, ali novaca nikad dosta. Troškova uvijek ima”, zaključuje Matija.

Komentari