Poznata profesorica komentirala napad Živog zida na novinarku Jutarnjeg: ‘To je najobičnije divljaštvo!’

Screenshot/N1

Profesorica novinarske etike na Fakultetu političkih znanosti, Gordana Vilović, oštro je komentirala reakciju Živog zida na tekst novinarke Željke Godeč koji je objavljen u Jutarnjem listu.  “To je najobičnije divljaštvo zbog toga što bi bilo za očekivati da su reagirali da je nešto netočno, činjenice iskrivljene, a oni su išli načinom koji je potpuno neprimjeren ljudima koji su zastupnici i stranka u Saboru. Način je totalno sulud”, izjavila je Vilović za N1.

Ima dobrog odvjetnika i novac pa tuži

Nije se libila komentirati  i velik broj tužbi protiv novinara i nakladnika. “Vidim da je to poprimilo takve razmjere da novinar objavi istinu i činjenicu, nekome se to ne svidi, ima dobrog odvjetnika i novac pa tuži. Ovo poziva na alarm, ljudi iz svijeta govore da bi to trebali zaustaviti jer to znači da svaki put kad napišem tekst moram otići kod odvjetnika da vidi što je utuživo, a što nije i što može izaći van”. Smatra kako je problem i u tome što ne postoji ujednačen sustav, suci to tumače kako misle da je najbolje i ne postoji ujednačena praksa. “Sve je izokrenuto u ovom trenutku i boijim se da živimo u gorem vremenu nego li je to bilo vrijeme duševnih boli 90-ih godina”, nastavlja Vilović.

Objava lažnih fotografija?

“Ako znate da je nešto montirano onda bih izbjegla objavljivanje toga. Ali svi su mediji to kasnije objavili, a u Saboru su se zastupnici dobro zabavljali, možda ima još načina kako prikazati funkcioniranje obavještajnog podzemlja”, njen je komentar na fotografije ministra Tolušića koje je objavio Nacional.

Anonimnost na internetu

Za kraj je zaključila kako je skeptična kada se spomene Vladina najava borbe protiv lažnih vijesti. “Iz dana u dan se pronalaze načini kako će se zaustaviti bilo koja regulativa. Ne smijemo udarati na anonimnost na internutu, tu mislim na odgovorne i obrazovane ljude koji znaju što je govor mržnje, ne smijete to zaustaviti. Internet nije javni zahod nego prostor koji nam služi da ga dobro koristimo i to moramo kao društvo napraviti.Nijedna regulativa to neće moći napraviti. Otvara se jako puno toga, ja bih govorila o susretnom planiranju svih dionika koji će nastojati ublažiti količinu smeća koja danas postoji. Otvoreno je pitanje kako spriječiti lažne vijesti. Živimo u hibridnom medijskom sustavu, to je prostor u kojem ne možemo prepoznati gdje je bio začetak lažne vijesti i dok to nismo u stanju locirati to će bti jako jako teško regulirati”


Komentari