‘Profesor je naredio da se glasa kao krava dok ju on udara po stražnjici’ Dekanica ADU o potresnim ispovijestima studenata

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U posljednjih nekoliko mjeseci, cijelu regiju potresaju ispovijesti žena koje su bile seksualno zlostavljane. Predatora nažalost ima posvuda, pa i među profesorima, a stanje u zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti za 24 sata komentirala je dekanica Franka Perković. Naime, među mnogim prijavama kao počinitelji su navedeni i nastavnici koji predaju na Akademiji.

Dekanica ADU kaže kako Sveučilište i dalje nije povuklo nijedan konkretan potez koji bi potaknuo žrtve seksualnog nasilja da podnesu prijave, zbog čega Perković ne krije nezadovoljstvo djelovanjem uprave Sveučilišta.

Što se tiče reakcije na Akademiji, dekanica ističe da je ona situaciju shvatila poprilično ozbiljno, te da je sve predano nadležnim institucijama.

“Moj odgovor bio je, uz protokol prikupljanja prijava te proceduru utvrđivanja činjenica i sankcija, osmisliti program razgovora, radionica i edukacija koje će se održati u travnju i svibnju. Njihova svrha bit će zapitati se gdje smo pogriješili i zatim nalaženje rješenja kako da nam se ovakvo nešto više nikad ne bi dogodilo”, kaže Perković.


Tvrdi i da ju je od početka ove krize zvalo 15-ak dekana, prodekana i studenata s različitih fakulteta, tražeći pomoć, da baš kao i ADU poduzmu nešto konkretno.

“To znači da nisu osjetili kako na Sveučilištu postoji netko kome se mogu obratiti za pomoć u trenutku krize. Ima nekih tijela koja bi po svojoj funkciji mogla pomoći, ali ona nisu osmišljena za ovu svrhu. Seksualno uznemiravanje je specifično jer je osobama koje su ga doživjele izuzetno teško podnijeti prijavu. Osjećaju sram i stigmu ne samo za sebe – boje se i za ugled svoje obitelji. Mnogo im je teže javiti se nego nekom studentu koji, primjerice, misli da je zakinut za ocjenu. A ni u tom slučaju nije lako prijaviti nepravilnost. Jer student je uvijek nesiguran i postoji strah te mogućnost osvete”, kaže Perković i dodaje da ovaj problem nije nastao sam od sebe.

“Primjeri uznemiravanja me rastužuju i čine bijesnom kad je riječ o studentima. Jedna objava na Facebook stranici Nisam tražila posebno me potresla. Tamo je anonimna žrtva iznijela ispovijest o prijamnom ispitu na kojem joj je profesor, danas u mirovini, naredio da stane na sve četiri i glasa se kao krava dok je on udara po stražnjici. Krv mi se sledila u žilama kad sam to pročitala, a sigurna sam da su se jednako osjećali i moji kolege. Tu se radi o, tako ću se izraziti, djetetu koje je došlo na prijamni dajući povjerenje ovoj instituciji i ljudima koji ovdje rade da znaju svoj posao i da ga rade u najboljoj vjeri. Za mene je to najružniji oblik manipulacije, da se umjetnička pedagogija koristi kao paravan za čisto zlostavljanje. Po meni je to morbidno, ne libim se koristiti tu riječ”, kazala je dekanica.

Akademija je DORH-u predala 30 prijava slučajeva seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja, koji datiraju od kraja ’90-ih.

“Bilo je i prijava koje nisu optuživale jednog počinitelja: primjerice, prijava koja govori o seksističkom pristupu dijela profesora jednog odsjeka. I takve prijave ozbiljno tretiramo razgovorom i utvrđivanjem činjenica unutar povjerenstva koje smo osnovali. Uz nastavnike, u tom je povjerenstvu, što je izuzetno važno, i dvoje predstavnika studenata”, ističe dekanica.

ADU u suradnji sa Ženskom sobom pokreće i edukacijsku kampanju koja će trajati od 6. travnja do 10. svibnja “u nadi da se direktnim obraćanjem problemu i radom na njemu takvo nešto nikad više neće dogoditi”. Perković ističe da je educiranje o navedenom nužno još u predškolskoj dobi. Cilj na Akademiji je pomoći studentima i studenticama da se oslobode srama, ali da se njihovo dostojanstvo ne naruši.

“To je temeljna razlika, koju većina nastavnika na Akademiji razumije i poštuje, ali, nažalost, očito ne svi. Razlika između primjerenog i neprimjerenog je nožem odrezana. Tu nema sive zone. Kad se student ili studentica osjeća poniženo, nastavnik ne samo da mora stati nego se mora zapitati koje je pogrešne korake poduzeo da se uopće doveo do takve situacije”, zaključuje.

Komentari