Procurio troškovnik iz Zakona o obnovi! Ovoliko će koštati obnova zgrade u centru grada! Odakle toliki novac?

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Polagana cure detalji iz novog Zakona o obnovi Zagreba, preciznije iz Programa mjera koji je podzakonski akt dokumenta nastalog nakon razornog potresa 22. ožujka. Ovisno o boji naljepnice koju je oštećeni objekt dobio nakon pregleda statičara formira se i cijena obnove po kvadratu, ali i način obnove – cjelovite ili zamjenske.

Konstrukcijska obnova zgrade u centru Zagreba od, primjerice, 900 četvornih metara, koju će sufinancirati država i lokalna samouprava, a koja je umjereno oštećena (žuta naljepnica), stajat će u prosjeku 2,5 milijuna kuna, odnosno oko 392 eura po četvornome metru bez PDV-a, za rohbau, piše Jutarnji. Obnova građevine iste kvadrature koja je, pak, dobila crvenu naljepnicu mogla bi se popeti i na tri milijuna kuna ili do 444 eura po četvornome metru.

U slučaju da je zgradi potrebna cjelovita obnova cijena stoji prosječno 739 eura po četvornome metru, a gradnja nove građevine 960 eura također po četvornome metru, predviđaju stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Inače, konstrukcijska obnova građevina stradalih u potresu prema novom će se zakonu sufinancirati iz tri izvora, tj. 60 posto troškova će financirati Vlada, 20 posto lokalne jedinice, a 20 posto vlasnici, odnosno suvlasnici.


Prema tom zakonu, višestambene i stambeno-poslovne zgrade trebale bi se obnavljati do razine dva ili tri, ovisno o vrsti oštećenja, piše Jutarnji.

Udruge jasno poručile Bandiću: ‘Past ćeš na izborima kao i tvoj zagrebački Manhattan!’

Komentari