Pročelnik Lovrić prozvao Zagrepčane! ‘Nisu najbolje brinuli o fasadama. Ako dođe ugroza, odgovarat će vlasnici zgrada’

Izvor: Facebook

U ponedjeljak je nakon mjesec dana zimskih praznika počela nastava. O stanju u školama govorili su ravnatelji, ali i pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Zagreba, Ivica Lovrić.

Ravnateljica Upravne škole Zagreb, Suzana Hitrec, rekla je kako je ‘odgovornost škole veća nego što je ikad bila.

“Jako je teško. Odgovornost škole je još veća nego što je bila. Učenici su se žalili na tjeskobu, napade panike. Ne mogu se koncentrirati. To je prisutno osobito u dijelu pogođenom potresom ali i u Zagrebu te diljem zemlje. To su adolescenti i teško se nositi sa strahom od budućnosti. kao društvo moramo im dati elementarnu sigurnost, psihološku podršku ali je u svemu bitna i socijalizacija i druženje”, rekla je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”.

Zanimljiva je bila izjava pročelnika Lovrića. Prozvao je Zagrepčane da “nisu najbolje brinuli o fasadama”. Bio je to njegov odgovor na pitanje “tko će biti kriv ako na neko dijete padne komad fasade?”


‘Odgovarat će vlasnici zgrade’

Govoreći o sigurnosnim koridorima kazao je kako je u 21. stoljeću nepotrebna ‘tunelizacija’. Sve fasade oštećene potresom, dodao je – sanirane su.

“U potresu u Zagrebu oštećeno je 175 školskih objekata, što je obuhvaćalo oko 60 tisuća djece. Obnovljena su 162 objekta i još oko 6.500 učenika nije u svojim školama. Ostali objekti su teško stradali i neki od njih bit će obnovljeni do rujna, a dva objekta za godinu i pol dana nakon potresa. Ukupna obnova škola koštat će oko milijardu kuna. Zasad sve daje Grad, ali iz Fonda solidarnosti EU-a je za ovu obnovu namijenjeno 150 milijuna eura. Javit ćemo se i nadam se da ćemo većinu troškova pokriti tim novcem”, objasnio je.

“Ako dođe ugroza sa strane zgrade – odgovarat će vlasnici zgrade”, dodao je nakon što je prozvao Zagrepčane.

“Djeci mora biti slobodan put do škole. Godinama se u centru Zagreba plaća spomenička renta. S njom se ništa ne radi. Mora im se to osigurati, kao i vježbe, kao i spoznaja koliku jačinu potresa zgrade mogu pretrpjeti. Osim toga, ne priča se o Markuševcu, Zaprešiću i Karlovcu i mnogim drugim gradovima koji moraju imati sigurnost. Ne može se politika prepucavati ovdje preko ljudskih života”, odgovorila mu je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Komentari