PRIJETI LI STOJEDINICI KRAH? Od samih početaka bili su poznati po kontroverznim temama zbog kojih su nerijetko bili na udaru vlasti

screenshot

Vijeće za elektroničke medije (VEM) poništilo je obavijest o namjeri davanja radijske koncesije za Zagreb i Zagrebačku županiju jer ponuda Radija 101 d.o.o nije bila valjana, a Top Radio d.o.o, svoju je valjanu ponudu povukao. Obavijest o namjeri davanja radijske koncesije na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (Z-ZG2) – 101.MHz bila je objavljena 2. travnja, ističu s rokom predaje od 30 dana, podsjeća VEM.

“Vijeće je utvrdilo da je ponuda ponuditelja Top Radio d.o.o. valjana i udovoljava formalnim uvjetima, dok ponuda ponuditelja trgovačkog društva Radio 101 d.o.o. ne udovoljava formalnim uvjetima”, navedeno je obavijesti VEM-a.

Vijeće pojašnjava da u zaprimljenoj dokumentaciji ponuditelj nije dostavio potvrdu nadležne porezne uprave da su podmirene sve obveze poreznog obveznika po svim osnovama.

Nadalje, utvrđeno je kako sukladno minimalnim financijskim uvjetima ponuditelj nije osigurao početna financijska sredstva za rad u visini potrebnih sredstava dovoljnih za podmirenje troškova tromjesečnog poslovanja. No, dodaje se i da je 13. svibnja VEM zaprimio dopis Top Radija da povlači svoju ponudu te predlaže da se o njoj ne odlučuje.


Stoga je VEM na svojoj ovotjednoj sjednici donio zaključak da nema prihvatljivih ponuda, odnosno da o jednoj prihvatljivoj ponudi koja je pristigla Vijeće ne može odlučivati jer je povučena, zbog čega se poništava Obavijest o namjeri davanja koncesija.

Što se događa, pitali smo sam Radio 101, a njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Kultna Stojedinica

Legendarna zagrebačka radijska postaja – Radio 101, popularno zvana Stojedinica, prvo emitiranje imala je osmog svibnja 1984. godine. Prvotno ime postaje bilo je Omladinski radio, a djelovao je u sklopu Saveza socijalističke omladine Trešnjevke.

Prvi studio bio je u Studentskom domu Stjepan Radić, odakle je emitirano do svibnja 1987. godine, kada se seli u novi studio u Gajevoj ulici broj 10, u samom centru grada. U vrijeme demokratskih promjena ime Omladinski radio postaje nepoćudno, pa se mijenja u Radio 101 što je i frekvencija na kojoj se emitira program.

Od samih početka Stojedinica je poznata po kontroverznim temama zbog kojih je više puta bila na udaru vlasti, prvo komunističkih, a onda i HDZ-ovih. Iako se godinama kasnije obračunavao s Radijom 101 budući hrvatski predsjednik Franjo Tuđman upravo je na njemu gostovao krajem 1980-ih što je bio njegov prvi javni nastup još od 1972. godine (komunistička vlast mu je zabranila pojavljivanje u medijima).

Nakon uspostave samostalne Hrvatske Stojedinica dolazi u financijske teškoće te nekoliko puta mijenja vlasničku strukturu, ali i dalje ostaje omiljeni zagrebački radio s prepoznatljivim temama. Koliko Zagrepčani vole Radio 101 pokazali su u studenom 1996. godine. Naime, zakulisnim političkim igrama, odlukom Vijeća za elektronske medije, radio je trebao izgubiti koncesiju i prestati s emitiranjem.

Tada je došlo do građanskog bunta te je oko 120.000 Zagrepčana s upaljenim svijećama došlo na Trg bana Jelačića prosvjedujući protiv te odluke, iako MUP nije odobrio skup. Pritiskom Europske komisije i prijetnjom sankcijama, ali i strahom od vala građanskog neposluha koji je tih dana zahvatio gotovo cijeli glavni grad, koncesija je vraćena i Stojedinica je nastavila s emitiranjem.

Tijekom godina emitiranja na radiju su se etablirala mnoga danas poznata novinarska imena: Željko Matić, Nenad Pavlica, Siniša Švec, Sivestar Vrbanac, Zinka Bardić, Vino Grubišić, Davor Ivanković, Željka Ogresta, Željko Pervan, Hloverka Novak-Srzić i mnogi drugi. Spomenut ćemo i neke emisije koje su ušle u legendu: Frigidna utičnica, Zločesta djeca, Gosti i ona, Gradonačelnik pleše, Antena, Jutro na 101…

Komentari