Prije točno 11 godina Tomašević je vikao ‘Bandiću, lopove’ tijekom dramatičnog prosvjeda u Varšavskoj

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na današnji dan, 17. svibnja prije 11 godina održao se jedan od većih prosvjeda u Zagrebu.  Stotine Zagrepčana srušilo je tada ogradu koju je čuvalo 50-ak zaštitara. Hoto grupa je ogradila Varšavsku ulicu kako bi započeli radove na prilaznoj rampi podzemne garaže na Cvjetnom trgu.

Na čelu prosvjeda, bio je tadašnji predsjednik Zelene akcije  Tomislav Tomašević kojeg danas znamo kao čelnika platfome Možemo! koji je ušao u drugi krug lokalnih izbora za gradonačelničku fotolju s preko 45 posto podrške birača.

“Rano jutros doznali smo da su u Varšavsku ulicu stigli radnici i počeli izvoditi radove. Odmah smo se okupili kako bismo spriječili taj zahvat u srcu Zagreba”, izjavio je na megafon Tomašević te 2010. godine.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako je temperatura bila ispod nule, dio prosvjednika se zadržao satima kako bi obranili zelenilo u srcu grada. Brojni ljudi su im donosili hranu i topli čaj, a bilo je i onih koji su s prozora promatrali što se događa. Prosvjednici nisu tako lako odustali te su i prenoćili u Varšavskoj, a zasvirao je i violinist Orest Shourgot koji je zasvirao Bacha.


Pokojni gradonačelnik Milan Bandić je ‘stoički’ podnio negodovanja građana, te se u idućim danima smiješio fotoreporterima.

Oni su mu itekako zviždal i vikali “lopove, lopove”.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

“Zanimljivo da je u Varšavskoj bio uhićen i moj otac o kojem se ovih dana u medijima piše ističući da sam ja ljevičar, a on desničar. Da, ali otac desničar koji podržava sve to što sam radio protiv Bandića u Varšavskoj, do te mjere da je bio među tih 150 uhićenih mirnih prosvjednika u jednom danu, što je povijesni rekord u Hrvatskoj”, izjavio je tada Tomašević.

Komentari