PREMINULA MAMA IZ SMOGOVACA: Svi su je znali kao Melitu Vragec, a ta joj je uloga bila i posljednja

Foto: Screenshot

Nakon mnogih velikana hrvatskog glumišta koji su nas ove godine napustili, doznajemo kako je prije nekoliko dana u Zagrebu u svojoj 93. godini preminula glumica Hermina Pipinić. Svoju posljednju ulogu ostvarila je 1997, u posljednjoj sezoni Smogovaca u kojima je glumila Melitu Vragec, mamu glavnih junaka, a upravo je po toj ulozi i najpoznatija.

Rodila se u Zagrebu 1. svibnja 1928. godine gdje je i pohađala glumačku školu. Na filmu debitira 1955. sporednom ulogom u Milionima na otoku, dok prekretnicu u karijeri doživljava filmom Cesta duga godinu dana iz 1958.

Tijekom karijere snimila je više od pedeset filmova – Breza, Akcija stadion, Živjeti od ljubavi, Večernja zvona, Gosti iz galaskije, Obiteljski album i mnoge druge, a zapažene su i njezine uloge u kultnim serijama Dirigenti i mužikaši, Nikola Tesla, Kapelski kresovi, Gruntovčani, Maratonci.

Nakon odlaska u mirovinu povukla se iz javnog života i živjela mirno daleko od svjetala reflektora. Njezin odlazak jako je rastužio glumce koji su s glumicom glumili u nezaboravnim Smogovcima.


“Nas dvije smo na snimanju bile nerazdvojne. U to smo vrijeme bile i susjede na zagrebačkoj Knežiji i kombi bi svako jutro dolazio po nas u šest ujutro da nas odvede na snimanje. Čak i tako rano bila je dotjerana, našminkana, prava dama. Svi smo se odnosili s poštovanjem prema njoj. Bila je mama Smogovaca. Skromna, topla, mila, draga, smirena. Odabrala je jedan miran život nakon što više nije snimala, povukla se i nisam je, nažalost, više viđala”, rekla je za Jutarnji Slavica Knežević, koja je u seriji tumačila Sonju.

Njezina kolegica Višnja Babić, ravnateljica zagrebačkog kazališta Trešnja, sjećamo je se kao Dunje iz Smogovaca, također za Herminu ima samo riječi hvale.

“Jedna krasna i topla žena. Samozatajna, a istovremeno duhovita. Vrlo ugodna, pristojna i odlična glumačka partnerica. Bilo mi je drago imati je za svekrvu u seriju”, rekla je Višnja.

Komentari