PREMINULA JOŠ JEDNA LEGENDA DINAMA: Bio je tvorac velikih generacija igrača u plavom dresu

Foto: Pixabay

GNK Dinamo na svojoj je stranici u srijedu objavio vijest kako je nakon duge bolesti preminuo Mirko Bazić.

Odlazak velikog trenera koji nas je napustio u 83. godini donio je Dinamov oproštaj u tekstu koji približava najveće trenutke u Bazićevoj karijeri.

Među njima, ističe se da je Bazić vodio Dinamo do pobjede protiv Reala u Madridu s 4:3 u prijateljskoj utakmici odigranoj 1974. godine. Tu pobjedu pratilo je više od 110.000 gledatelja.

Pored toga, Bazić je bio tvorac velikih generacija koje su igrale u plavom dresu, a svojim znanjem pomogao je da igrači odrastu u vrhunske nogometaše.


Bazić je tijekom 70-ih postao poznat i po rekordnom posjetu na utakmici koju je Dinamo igrao na maksimirskom stadionu, s više od 64 tisuće navijača koji su došli gledati susret s Hajdukom.

Klubu je pomagao na različite načine, između ostalog, i kao član Skupštine Dinama nakon završetka trenerske karijere. U tom razdoblju, 2000. je kao skupštinar dočekao povratak imena Dinamo.

Među igračima koje je odgajao dok se bavio trenerskim poslom u klubu s Maksimira, Dinamo je izdvojio svoja velika imena različitih generacija, uključujući brojne velikane koji su dali puno igrajući i reprezentativne utakmice.

Tu su Zlatko i Niko Kranjčar, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Velimir Zajec, Srećko Bogdan, Snješko Cerin, Džemal Mustedanagić, Marijan Vlak, Zvjezdan i Boro Cvetković, Tomislav Ivković, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Dario i Josip Šimić, Tomo Šokota, Mihael Mikić, Igor Bišćan i Vedran Ćorluka.

Bazić je imao zapažene trenerske epizode i drugdje, pa i izvan Hrvatske, radeći s talentima među kojima je bilo i onih hrvatskih korijena u dalekoj Australiji, poput Marka Viduke i Josipa Šimunića.

Komentari