POTVRĐENO JE! STOŽER UVODI STROGE MJERE U ZAGREBU: Maske su obavezne gotovo svugdje, evo što je još ograničeno!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

U protekla 24 sata zabilježena su 84 slučaja novooboljelih osoba od koronavirusa, a u NZJZ “Dr. Andrija Štampar” provedeno je 1139 testiranja. Za 748 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su predstavnici gradskog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Trenutno je 935 aktivnih slučajeva, a 4189 osoba se nalazi u samoizolaciji. Zbog trenutne epidemiološke situacije grad Zagreb donio je nove mjere:

  • Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima (u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja).
  • Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.
  • Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.
  • Povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja.
  • Pojačanje mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u gradu Zagrebu, (ispred HNK, ispred ugostiteljskih objekata, u studentskim naseljima i drugdje).
  • Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovoreni su za provođenje epidemioloških mjera.
  • U domovima za stare i nemoćne kojima je vlasnik Grad Zagreba, gdje god je moguće, organizirati smjenski rad.

Također, u ponedjeljak je donesena odluka da se od 14. do 28. listopada obustavljaju posjete svim korisnicima, izlazak korisnika izvan domova te se omogućava odlazak u obitelj duže od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na koronavirus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom.

Ograničava se i rad ugostiteljskih objekata isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja socijalne usluge, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema zasebni ulaz.


Komentari