POTRES IZ DRUGE PERSPEKTIVE! Seizmolog se prisjetio jutra od prije godinu dana: ’Pozdravio sam se s ženom i djecom i otišao na posao’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao i većina građana tog, 22. ožujka 2020. godine, i seizmolog s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, seizmolog Tomislav Fiket, spavao je, prisjeća se za Dnevnik.hr.

Ističe kako je bio dezorijentiran i trebalo mu je vremena da shvati što se događa te da se pokuša ustati iz kreveta. Nakon toga, tvrdi, uslijedio je strah. Priznaje, i seizmologe je dakako strah potresa.

“Samo, mi imamo posao koji nas zaokuplja u tim trenucima pa nemamo vremena razmišljati o strahu”, govori pa dodaje kako je tijekom podrhtavanja prvo djecu izveo iz kuće i na brzinuz pogledao štetu na kući. “Pozdravio sam se s ženom i djecom i otišao na posao”, navodi.

Seizmolog u akciji

“Na brzinu sam uspio vidjeti štetu na kući, pao nam je dupli zidani dimnjak, osula se većina crijepa, pukli su nam zidoVI, ali sam se morao uputiti na posao. Imao sam sreću da nikome iz obitelji nije bilo ništa pa je bilo lakše. Kako je moj put do posla preko Petrove ulice, vidio sam mnoštvo građana na ulici, preblizu zgradama, i to je nešto što me zabrinulo”, dodaje potom.


A zabrinuli su se i građani jer, tvrdi ovaj seizmolog, tih dana zaprimali su brojne pozive. Taj broj nije ih iznenadio, jer tvrde, “u gradskim sredinama već i kod potresa 2,5 po Richteru telefoni ne prestaju zvoniti”.

Telefonske pozive iskoristiti su dakako kako bi ljude upozorili na naknadne potrese, ali i opasnosti koje isti predstavljaju.

Telefonska podrška

“Kako smo očekivali naknadne udare, nastojali smo građanima koji su nas zasipali pozivima objasniti kako je nužno maknuti se na sigurnu udaljenost od zgrada, kuća kako bi se zaštitili. Naime, manje su šanse da nastradate tijekom potresa od potpunog rušenja zgrade, nego od pada predmeta s visine”, zaključuje Fiket koji dodaje kako nitko ne voli događaje na koje ne mogu utjecati.

“Taj osjećaj bespomoćnosti je duboko uznemirujući”, ističe Fiket koji ponavlja kako su nakon potresa uglavnom nastojali umiriti građane, “naročito nakon što su se počele širiti lažne vijesti i najave potresa”.

Napominje stoga, potrese nije moguće predvidjeti. “Da ste nekog od seizmologa pitali misli li je li moguće da u jednoj godini državu pogode dva iznimno snažna potresa (op.a.), odgovorio bi vam ‘moguće je, ali nije jako vjerojatno’. 2020. godina nas je sve razuvjerila. Nitko od nas nije se nadao ovako turbulentnoj godini. Iskreno se nadamo kako ova i sljedeće godine neće biti nalik 2020. godini”, zaključuje.

Komentari