PONOVNO SE AKTIVIRA ARENA? Tehnički dio već je spreman, Markotić poručuje: ‘Raste broj hospitalizacija’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Sve veća brojka oboljelih od koronavirusa dovodi do logičnog pitanja, hoće li se ponovno aktivirati stacionar Arena Zagreb.

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite šef HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je kako je brojka novozaraženih koronavirusom ovog tjedna veća je za 44% od brojke prošlog tjedna.

Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević dodala je i kako  raste broj hospitalizacija.

“Raste i broj hospitalizacija i kod nas u Klinici za infektivne bolesti i u KB-u Dubravi. Iako statistika to ne pokazuje, prije sastanka sam dobila analizu od našeg biostatističara, kolege Bodulića. Tu se za sada još uvijek ne vidi što se tiče srednje vrijednosti da je jako pala dob, ali mi primjećujemo na dnevnoj bazi da su hospitalizirani više manje oni između 50 i 60 godina. Ima ih i mlađih i starijih”, rekla je Markotić.


Index doznaje da se stanje pripravnosti Arene stavlja na viši nivo u trenu kad brojke novozaraženih prijeđu 1500 i kad bude više od 150 ljudi na respiratorima.

“Arena je spremna što se tiče tehničkog dijela, sve je ostalo moguće organizirati i u roku od 24 do 48 sati je možemo ponovno aktivirati. Tamo sad nema boca s kisikom ni informatičke opreme koja se iznajmljuje, no ona se može vratiti u roku 24 sata. Tu smo opremu vratili jer smo odgovorni što se tiče financiranja i nismo htjeli raditi dodatne troškove, kad vidimo potrebu da je aktiviramo, opet ćemo je iznajmiti. Mi cijelo vrijeme pratimo brojke”, rekao je za Index koordinator Arene dr. Davor Vagić, inače liječnik iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Arena je, podsjetimo, bila aktivirana od kraja studenoga do druge polovice siječnja. Ukupno je zaprimila 282 pacijenta. Najmlađi pacijent imao je 77 godina, a najstariji 94 godine.

Istaknuo je Vagić kako će se Arena morati aktivirati kad se KB Dubrava i Klinici za infektivne skoro popune pacijentima, a i kada o tome donesu odluku Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite.

“Nadam se da nećemo doći do brojki kao prije, no bilo bi neozbiljno s naše strane skroz zatvoriti Arenu dok nismo sigurni da nam neće više uopće trebati”, kazao je dr. Vagić.

 

 

Komentari