‘Pokojni gradonačelnik je rekao da bi radije umro od korone nego od gladi’ Šostar o cijepljenju ugostitelja i gospodarstvu

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimir Šostar dotaknuo se popuštanja mjera te se složio s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem da je ideja poduzetnika da se mjere trebaju popustiti 15. svibnja, “budaleština”.

Ipak, Šostar smatra da je situacija danas bolja nego što je bila prije mjesec dana.

“U Zagrebu je danas 600 novooboljelih, ta situacija je danas bitno bolja nego što je bila prije mjesec dana, a to znači da su sada ovi novootkriveni, pozitivni, uglavnom u višim ciklusima kako moji mikrobiolozi kažu, a to znači da polako ipak ide kraju ovaj britanski soj koji je zarazio 98,99 posto čak onih koji su oboljeli. Ja vjerujem mojim mikrobiolozima koji tvrde da je 98 posto”, kazao je u RTL Direktu.

Dodaje i da je 14-dnevna incidencija još uvijek jako visoka, trenutno iznos i oko 600 u Zagrebu, a kada se spusti oko 150 do 200, Šostar kaže da će se promišljati o popuštanju.


Komentirao je i povratak učenika u škole od ponedjeljka.

“Gledajte, treba naći jedan kvalitetan balans, mi znamo da je ogroman problem, imamo najjaču vanbolničku službu za mentalno zdravlje, pogotovo mladih i psiholozi i psihijatri koji kod nas rade, a imamo osam timova, po prvi put imaju liste čekanja po mjesec dana, sve više mladih traži pomoć”, objašnjava.

Tvrdi i da mladi ne mogu živjeti zatvoreni u četiri zida i da je škola jedan od načina socijalizacije. Dodaje i da će se polako moći puštati i srednjoškolce u klupe te da prate brojke.

Šostar kaže i da će broj cijepljenih utjecati na popuštanje mjera i da je to jedini način da se odupremo pandemiji.

“Danas je cijepljeno ukupno 7400 naših sugrađana i sugrađanki. Nisu svi došli, došlo ih je nešto manje, ali to je ona brojka s kojom smo kalkulirali. Od sutra idemo s osam tisuća tako da potrošimo cjepivo”, kaže i čelnik Štampara.

Vjeruje i da će odaziv i dalje biti velik, ali ih zabrinjava što će biti iza 1. lipnja kada se većina onih koji se žele cijepiti procijepi. Prioritetne skupine za cijepljenje određuje Stožer, tvrdi Šostar.

“Ovisno o tome kako odluči Nacionalni stožer, ne može autonomno. Mi smo prošli tjedan počeli cijepiti prosvjetne djelatnike, sutra ćemo ugostiteljske djelatnike. Znamo da od toga živimo, da polako mora krenuti gospodarstvo. Pokojni gradonačelnik je jednom rekao, radije bi umro od korone, nego od gladi”, zaključuje.

Komentari