PLATIO FAKULTET! Dekan Hrvatskih studija na politički skup otišao službenim autom i zaradio kaznu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U proteklih nekoliko dana prašina na Sveučilištu u Zagrebu diže se zbog dekana Hrvatskih studija Pave Barišića. Naime, ovaj je HDZ-ovac tijekom ljeta prošle godine, u razdoblju od 14. do 19. srpnja, otišao Njemačku na politički skup. Otputovao je službenim autom, a pored goriva i cestarine, dekanu su plaćene i dnevnice.

Da stvar bude još bolja, dekan je dobio kaznu zbog prebrze vožnje koju je također platio Fakultet.

Inače, Barišića članovi fakultetskog vijeća pokušavaju smijeniti s dekanske funkcije, no on se oko navedenog nije oglašavao. U njemački Hof otputovao je tada kao jedan od predavača na temu  “Obrazovanje i kulturna politika u Europi”, doznaje 24 sata. Pored Barišića, na skupu su govorila brojna cijenjena lica kao što su bavarski ministar znanosti i umjetnosti Bernd Sibler, potpredsjednik njemačkog Bundestaga Hans-Peter Friedrich i mnogi drugi.

Barišiću si bile obračunate dnevnice u iznosu od 1317 kuna, te  ostali troškovi u iznosu od 2913 kuna. Pored navedenog, za vrijeme službenog puta dekan je u autu od fakulteta, točnije u Peugeote Rifteru zaradio kaznu zbog prebrze vožnje 19. srpnja na lokaciji Sankt Michael in Obersteiermark (Gornja Štajerska). Kazna je iznosila 30 eura, a fakultet tvrdi da je dekan Barišić nakon toga refundirao iznos.


Bez obzira na to jel li dekan zaista refundirao iznos, sporna je priroda skupa na koji je otišao. Naime dekanu su plaćeni troškovi službenog puta za izlaganje na Paneuropskim danima što organizira politička organizacija.

S druge strane, prema fakultetskim pravilima službena putovanja poduzimaju se radi obavljanja djelatnosti fakulteta i specifičnih djelatnosti visokog obrazovanja i znanosti, a zbog navedenog se dovodi u pitanje kakve veze ima politički skup s fakultetom, te zašto bi to dekanu moralo biti plaćeno.

Barišić se pak opravdava kako navedene tvrdnje  “sadrže niz neistinitih i konstruiranih insinuacija za koje je dao odvjetnicima da pripreme tužbu zbog počinjenja kaznenog djela klevete” i da Fakultet za njega nije platio nikakvu kaznu.

Komentari