Period.: Studentice Arhitektonskog fakulteta nagrađene za svoj projekt

Marko Todorov/CROPIX

Studentice treće godine dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Sara Dobrijević i Mia Dragičević, svojim projektom su se pronašle na svjetskoj sceni. Njihov projekt period. – higijenski sustav proizvoda za žene nagrađen je na međunarodnom natjecanju kojeg jednom godišnje organizira International Housewares Association, udruga američkih dizajnera kućanskih potrepština iz Chicaga. U natjecanju je sudjelovalo 300 studentskih projekata, a one su prve i jedine nagrađene Europljanke. Projekt period. će biti izložen na velikom godišnjem sajmu  u Chicagu od 2. do 5. ožujka, gdje će mlade dizajnerice moći predstaviti svoj proizvod pred ne samo poznatim dizajnerima već i potencijalnim investitorima.

Radi se o o sustavu od tri proizvoda koji ženama omogućava jednostavno korištenje ekoloških platnenih uložaka te  praktično čišćenje i sušenje pa se tako period. sastoji od tijela za čišćenje, kutijice za sušenje i platnenog uloška. Platneni ulošci su ne samo ekološki prihvatljiviji već i, prema istraživanjima, zdraviji za žensko zdravlje kada se usporede sa standardnim ulošcima ili pak tamponima.

Njihov sustav omogućava pranje uloška neovisno o tome gdje se nalazimo, a proces sušenja traje smo 5-6 sati. Tijelo za čišćenje je ne samo ergonomskog oblika već je i estetski izrazito lijepo, a na prvi pogled se i ne vidi svrha proizvoda. Na ovaj način su studentice željele svakoj ženi dati izbor hoće li s okolinom podijeliti o čemu se radi.


Komentari