OZLIJEĐENI ČEKAJU: Vili Beroš zarađuje kao sudski vještak, a kasni s izradom nalaza

FOTO: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš dodatno zarađuje kao sudski vještak, ali se ne pojavljuje na sudu i kasni s nalazima, što ozlijeđenima otežava dobivanje odštete. Nezadovoljni odugovlačenjem, nekolicina oštećenih odlučili su pokrenuti parnicu kako bi nadoknadili štetu.

Vili Beroš dugogodišnji je sudski vještak za područje neurokirurgije. U zadnjih petnaestak godina angažirali su ga sudovi diljem Hrvatske, najčešće Općinski građanski sud u Zagrebu. U godini dana znao je vještačiti i do 400 predmeta godišnje. S dolaskom na poziciju ministra zdravstva više ne preuzima nove slučajeve, ali je dužan riješiti stare kako bi se sudski sporovi završili.

Međutim, kako navode oštećeni, Beroš se već godinu dana ne odaziva na sudske pozive i kasni s izradom vještačkih nalaza, zbog čega se sporovi ne mogu razriješiti, a oštećeni ne mogu dobiti pravo na naknadu štete. Beroš sve optužbe negira.

“Kažu da se ne odazivam na sudske pozive? Neobično je da se stranke žale vama, a ne sucu koji ima instrumente da me kao svjedoka-vještaka dovede na sud, pa da me i privede. Sud uvijek može naći neko rješenje da osigura moj dolazak na ročište. Onome sucu koji nazove mene ili moju tajnicu uvijek nastojim dati neki termin i nastojim se odazvati”, rekao je Beroš za Jutarnji.


Zakonska rješenja za slične slučajeve su novčano kažnjavanje ili privođenje zbog neodazivanja na sudske pozive, ali kako navode odvjetnici oštećenih, sudci se u slučaju ministra ne usude napraviti tako nešto.

Presudu o iznosu odštete sudovi temelje na nalazu i mišljenju medicinskog sudskog vještaka neurokirurške struke. Općinski građanski sud u Zagrebu tvrdi sud ne vodi službenu evidenciju o broju ročišta na koja se vještaci ne odazovu i to ne opravdaju, međutim navode da su “u određenim referadama uočena kašnjenja s izradama pisanih nalaza i mišljenja od strane vještaka Vilija Beroša, no prema posljednjim evidencijama, svi spisi koje je imao kod sebe u tu svrhu su vraćeni na sud”, prenosi Jutarnji list.

Komentari