‘Ovo otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima koji žele biti posvojitelji‘ Udruga Dugine obitelji zadovoljna odlukom Upravnog suda

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U srijedu 5. svibnja je službeno potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji. Ovo je povijesna presuda za udrugu Dugine obitelji i smatraju da otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji.

Kožić i Šegota bitku vodili su bitku pet godina

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Podsjetimo, u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili su se u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji. Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, no odbijeni su nakon par mjeseci zato što su u životnom partnerstvu. Slijedom toga, odlučili su tužiti tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudski je postupak završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi kako ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.


“Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj”, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

To što smo gej ili lezbijke, ne bi trebalo biti bitno kod posvajanja

“Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika”, dodao je  Martinović.

Naša borba ne prestaje

“Hvala još jednom svima na podršci i potpori svih ovih godina, naše posljednje pravne pobjede vezane uz udomiteljstvo, posvajanje i zabranu diskriminacije pokazuju nam kako je ono za što se borimo ispravno i kako želimo nastaviti boriti se za prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Još uvijek svjedočimo diskriminaciji, primjerice u postupcima medicinski potpomognute oplodnje ili u priznavanju hrvatskog državljanstva djeci LGBTI roditelja rođenoj izvan Hrvatske, tako da naša borba ne prestaje. A svima koji se brinu kako će biti djeci u duginim obiteljima – naša djeca su sasvim dobro, hvala na pitanju! Društvo je to koje mora raditi na svojem odnosu prema ranjivim skupinama, od obrazovnog sustava do diskursa u javnom prostoru, i premda vidimo da se stavovi prema različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima mijenjaju nabolje, sigurno možemo biti još bolji i solidarniji jedni s drugima”, poručuju iz udruge Dugine obitelji.

Komentari