OVO JOJ NIJE TREBALO: Podnesena kaznena prijava i protiv Natalije Price, okolnosti smrti Bandića su pod velikom sumnjom

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nejasne okolnosti smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića od četvrtka u svoje ruke preuzima nadležno državno odvjetništvo koje će utvrditi što se točno dogodilo.

Protiv ljudi koji su bili s Badnićem u trenutku njegove smrti podnesena je kaznena prijava, a među Gizmom Redžepijem i Sergijem Ivanovićem našla se i jedna od najbližih suradnica bivšeg gradonačelnika Natalija Prica.

Stručnjak za zaštitu osobnih podataka Stjepan Perko koji podnosi kaznenu prijavu, za 24 sata otkriva kako postoji niz kontradiktornih činjenica koje ukazuju na to da se možda nije na vrijeme pomoglo Bandiću nakon srčanog udara od kojeg je preminuo.

“Nadležno državno odvjetništvo bi trebalo utvrditi sve okolnosti jer postoje ozbiljne sumnje da službena verzija događaja nije istinita. To je odgovornost službi koje rade za građane. Nitko nije zaslužio da mu se ne pomogne odmah. Treba sve ispitati i osigurati gradonačelniku čast u smrti”, kaže Perko.


Inače, Perko je organizirao i prosvjed protiv počasnog doktorata Milanu Bandiću kojeg mu je planirao dodijeliti rektor Damir Boras. Ovaj stručnjak ističe kako bez obzira na njegovo mišljenju o gradonačelniku, on zaslužuje rasvjetljenje svih okolnosti po pitanju njegove smrti.

Odvjetnik Mario Medak objašnjava da policija i DORH trebaju utvrditi što se točno dogodilo te kobne noći. Naime, dva članka Kaznenog zakona propisuju da se unesrećenom mora hitno i neodgodivo pomoći, a osoba koja to ne učini može biti i kažnjena zatvorom.

U ovom slučaju, sporna je i adresa na kojoj je Bandić bio. Njegovi suradnici tvrde da je to kuća Sergija Ivanovića na Vrhovcu, a  Hitna pomoć je došla na adresu stana koji je koristila njegova suradnica Natalija Prica.

“Moguće je ispitati da li je učinjeno sve ono što je bilo hitno i nužno radi otklanjanja životne opasnosti. To konkretno znači da je moguće utvrditi točno vrijeme i mjesto gdje je nastupila životna opasnost, zatim točno vrijeme i mjesto smrti, tko je bio prisutan uz osobu u životnoj opasnosti, da li je toj osobi pružena pravodobna i adekvatna pomoć, pri čemu element hitnosti ima značajnu ulogu. U tom smislu DORH i policija mogu utvrditi da li je osoba kojoj je pomoć bila potrebna hitno vožena u zdravstvenu ustanovu ili je bespotrebno vožena s jedne adrese na drugu, što bi onda ukazivalo da pomoć nije bila hitna i svrhovita”, objasnio je Medak.

Komentari