Otvaraju se nove čuvaonice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji je teško stradao u potresu

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Projekt novih čuvaonica vrijedan više od 15 milijuna kuna u potpunosti je financiran sredstvima Grada Zagreba te predstavlja najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj.

Čuvaonice u Novom Petruševcu uređene su prema recentnim muzejskim standardima, prilagođene osjetljivoj građi o kojoj muzej skrbi; relativna vlaga, temperatura, adekvatna rasvjeta te izolacija od prašine i štetnika samo su neki od standarda najveće muzejske čuvaonice u Hrvatskoj.

Hrvatski prirodoslovni muzej u svom fundusu ima više od 1,4 milijuna predmeta. Kako je muzejska djelatnost jedna od djelatnosti na kojima se sustavno štedi i na kojima su značajnija ulaganja tek rijetka, čuvaonica HPM-a Novi Petruševec u tom smislu predstavlja značajan iskorak.

Hrvatski prirodoslovni muzej teško je stradao u potresu te se trenutno nalazi u posljednjoj fazi priprema za preseljenje građe na novu lokaciju kako bi započeo s projektom rekonstrukcije Muzeja vrijednom 96 milijuna kuna financiranom sredstvima EU i Grada Zagreba.


Čuvaonice će otvoriti pročelnica Ureda za kulturu mr. sc. Milana Vuković Runjić.

Projekt ‘Žedni grad’ želi uvesti besplatnu pitku vodu u fontanu Manduševac

 

Komentari