OSTAJE NA SLOBODI? Zatvorska bolnica: ‘Ne možemo liječiti Horvatinčića unutar zatvorskog sustava’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Tomislav Horvatinčić vjerojatno će po četvrti put odgoditi odlazak u zatvor, piše Jutarnji list. Zatvorska bolnica dostavila je sucu izvršenja koji vodi Horvatinčićev zahtjev mišljenje prema kojemu se Horvatinčićevo “liječenje ne može obaviti unutar zatvorskoga sustava”.

Riječ je o formulaciji kod koje se snažno preporučuje da se osuđenika ne uputi na izdržavaje kazne i u pravilu je se sud pridržava.

Podsjetimo, Horvatinčić je osuđen da je u kolovozu 2011. izazvao pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

Nedavno je, nakon što je operiran u Austriji zbog maligne bolesti na nozi, preko  svoga odvjetnika Velimira Došena zatražio da mu se četvrti put odgodi izvršavanje kazne radi odlaska na rehabilitaciju koja će trajati šest mjeseci.


Uz svoj zahtjev Horvatinčić je priložio dokumentaciju bolnice iz Beča u kojoj je operiran. Priložio je i nalaz hrvatskog ortopeda dr. Borisa Nemeca, te nalaz poliklinike Peharec iz Pule, gdje bi narednih šest mjeseci trebao ići na rehabilitaciju.

Sudac izvršenja Horvatinčićevu je medicinsku dokumentaciju proslijedio u Bolnicu za osobve lišene slobode te zatražio mišljenje o tome može li Horvatinčić liječenje nastaviti u zatvoru. Odgovorili su kako ne može, pa se može očekivati kako će Horvatinčić ponovno dobiti odgodu.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako će sudac izvršenja navodno zatražiti provjeru režima rehabilitacije, odnosno potvrdu da će se Horvatinčić doista liječiti u Puli. Ukoliko dobije informacije da se ne drži protokola liječenja, može opozvati odgodi izvršenja kazne i direktno ga poslati u Remetinec.

Podsjetimo, Horvatinčić je 15. ožujka zatražio sedmomjesečnu odgodu odlaska u zatvor. Premda je u prosincu 2019. pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, već više od godinu dana odgađa odlazak na izdržavanje kazne zbog zdravstvenoga stanja.

Komentari