NOVI UDAR NA BUDŽET ZAGREPČANA: Mijenja se cijena plina za kućanstva, cifra nije mala

Pixabay

Odlukom o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja do 31. prosinca 2021. koju je donijelo Upravno vijeće HERA-e od 1. travnja promijenit će se cijena plina za kućanstva. Od ukupno 32 distribucijska područja, na 21 će plin pojeftiniti dok će na njih 11 poskupjeti.

U potonju skupinu spada i Zagreb. Tako će mještani istoga, početkom idućeg mjeseca plin plaćati za 10,3 posto više nego do sada pa će prosječna godišnja potrošnja plina od oko 15.000 kWh, Zagrepčane na godišnjoj razini koštati 496 kuna više.

Osim u Zagrebu, cijena plina za kućanstva porast će i u Osijeku (6,4 posto), javlja Večernji list pa dodaje kako će ista najmanje poskupjeti u Pakracu (0,5 posto). S druge strane, Koprivničani će od idućeg mjeseca plin kupovati po 4,7 posto manjoj cijeni, što je najveće pojeftinjenje u svim distribucijskim jedinicama.

Promjena cijene plina rezultat je promjene troška nabave i troška opskrbe plinom.


U konačnici, za sva distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, krajnja cijena od 1. travnja 2021. bit će 0,3 posto manja u odnosu na prosječnu cijenu plina u prethodnom razdoblju, a iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin krajnji kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin, odnosno u informatoru HERA-e za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom.

Komentari