NOĆNOJ MORI SE NE NAZIRE KRAJ: Dekanica znala da postoje pojedinci koji su u stanju zlostavljati studente

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Dekanica Franka Perković Gamulin zagrebačke ADU rekla je u Dnevniku HTV-a kako ima ažurne podatke te da je riječ o 24 prijave od kojih je osam potpisano, a šesnaest je anonimnih.

“Prijave obuhvaćaju razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine.”

Poručila je da se prijave odnose na sadašnje ili bivše zaposlenike te vanjske suradnike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naglasila je da te prijave obuhvaćaju razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine. Istaknula je da je manji dio prijava došao od sadašnjih studentica ili studenta, a veći dio se odnosi na bivše studentice ili studente, koji su se ohrabrili istupiti. Kazala je kako je većini prijavljenih profesora između 50 i 55 godina.

Perković Gamulin: Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan


Dekanica Akademije dramske umjetnosti naglasila je da su se zlostavljanja događala i izvan Akademije: “Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan. Iako je ponekad i bilo svjedoka”, rekla je.

“Prijave se ne odnose na silovanja, ali neke će se moći klasificirati kao kaznena djela”

Dodala je da nije pravnica te da ne može raditi klasifikaciju samih zlostavljanja, ali je naglasila kako nije bilo riječi o činu silovanja. Istaknula je da će se ipak neke prijave moći klasificirati kao kaznena djela.

Franka Perković Gamulin poručila je da su pojedina djela neke vrste bludnih radnji i uznemiravanja: “U ovom trenutku nemam nikakvu potrebu razgovarati s tim ljudima dok ne budem imala kompletne podatke. Dok uz pomoć Ureda pravobraniteljice ne prođemo tu klasifikaciju, dok ne vidimo što točno imamo, a onda ćemo pokrenuti naprosto procedure koje su predviđene našim Pravilnikom o radu. Pokrenuti disciplinske postupke tamo gdje imamo temelj da ih pokrenemo. S nekim kolegama ćemo morati obaviti razgovore i prije svega utvrditi što se dogodilo, gdje smo pogriješili i propustili pogledati što se događa i reagirati i na koji način ćemo to dalje spriječiti”, poručila je dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin.

Perković Gamulin: Imala sam saznanja o pojedincima koji su u stanju zlostavljati studente

Rekla je da je znala da postoje pojedinci koji su u stanju zlostavljati studente, ne samo u smislu seksualnog zlostavljanja, već u raznim drugim oblicima poniženja: “Imala sam slučaj kao nastavnica, a ne dekanica da je žrtva imala neugodnu situaciju na prijamnom ispitu. Razgovarali smo s kolegom otvoreno, dali do znanja da je to potpuno neprihvatljivo. Radi se o ponižavanju, a ne o seksualnom zlostavljanju”, dodala je.

Istaknula je kako tada nije došlo do disciplinskog postupka jer nije bilo prijave žrtve. Naglasila je kako vjeruje da će DORH postupiti vrlo ozbiljno vezano uz prijave.

Uključena policija i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Prijave i dalje pristižu. U cijelu su se priču već uključile i policija i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja će pomoći pri selektiranju težine djela.

“Dogovoreno je da dekanica osobno sa svojim stručnim timom podnese te kaznene prijave. Ono što je sporno kod podnošenja takvih prijava je da one idu na prijedlog žrtve, to se mora iskomunicirati sa žrtvama jer mnoge nisu spremne same poduzeti daljnje pravne korake”, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

A daljnji pravni koraci nisu mogući bez imena i prezimena i žrtve i zlostavljača: “Kazna koju je zakonodavac zapriječio za kazneno djelo spolnog uznemiravanja iznosi do dvije godine zatvora”, govori odvjetnica Višnja Drenški-Lasan.

“Anonimna nije dostatna za pravosudni aparat”

“Dakle anonimna nije dostatna za pravosudni aparat. Zaključno treba reći da je riječ o kaznenom djelu za koje je zakonodavac zapriječio zastarni rok od deset godina od počinjenja djela”, rekla je. Inicijativu “Nisam tražila”, u kojoj se javljaju žrtve, pokrenule su četiri kolegice, bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

“Ono što nismo očekivale da ćemo u manje od tri dana dobiti preko 2500 poruka u inbox. Taj broj ne prestaje rasti, to su uglavnom žrtve nasilja koje sada prvi put o tome progovaraju”, naglasila je članica Inicijative “Nisam tražila” glumica Ana Tikvić. Potpora kolegicama stiže sa svih strana.

“Mislim da je jako sramotno što živimo u klimi gdje se za takav čin šuti toliko godina. Mi kao društvo moramo stvoriti klimu gdje se takvi činovi osuđuju i kažnjavaju u svakom pogledu”, istaknuo je glumac Goran Bogdan.

Nasilje je sveprisutno

“Kao stručnjaci stalno pozivamo da već u školama, osnovnim školama progovaramo o temama rodnih razlika, da progovaramo o temama što je primjereno, a što neprimjereno ponašanje”, rekla je psihologinja dr. sc. Anita Lauri Korajlija. Ono što je sigurno – nasilje je sveprisutno, a svaki trenutak u kojem šutnja prerasta u borbu protiv njega, pravi je i dobrodošao.

Komentari