NOĆ MUZEJA: Naš izbor najzanimljivijih lokacija!

Putoholicari.rtl.hr

Ljubitelji muzeja i kulture i ove godine dolaze na svoje, 1. veljače se održava, po četrnaesti put, Noć muzeja. Osim muzeja, besplatan ulaz na sve izložbe, zbirke i radionice biti će moguć i u mnogim kulturnim ustanovama i organizacijama. Manifestaciji su se pridružili fakulteti, akademije pa čak i ljekarna!

Donosimo neke od najzanimljivijih:

  1. POGLED U BUDUĆNOST- izložba Večernjeg lista u Hrvatskom novinarskom društvu.

18,00- 01,00 POGLED U BUDUĆNOST najveći je multimedijalni projekt promocije znanosti, inovativnosti i istraživačke hrabrosti. Realizirao ga je Večernji list u suradnji s deset vrhunskih stručnjaka koji su prihvatili izazov te ponudili odgovor na pitanje – Kakva nas budućnost očekuje za 50 godina?

2. ‘GODINA 1918. KROZ BEĆARAC’- Hrvatski povijesni muzej

20,00-22,00 Ratna zbivanja i svakodnevnicu 1918. godine predstavljamo putem slavonskog bećarca. Pozivamo vas da otkrijete kako su rat i njegove posljedice utjecali na naše (pra)bake i (pra)djedove te od 20 do 22 sata poslušate što se sve može doznati iz bećarca, koji je od 2011. na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva! Program izvodi Muška vokalna skupina „Sinovi atara“.


3. DEMONSTRACIJA TEHNIKE CRTANJA NA STAKLU- Hrvatski muzej naivne umjetnosti

18,00-22,00 Slikar Stjepan Ivanec posjetiteljima će demonstrirati tehniku slikanja na staklu. Tehnika slikanja na staklu, odnosno na poleđini stakla, jedno je od najtipičnijih obilježja slikara Hlebinske škole. Slikar najprije radi crtež, skicu, na papiru, a potom preko njega položi komad stakla na kojem slika u fazama.

4. NEDIGITALIZIRANI KONCERT- Hrvatski glazbeni zavod

20,00-20,50 Popularne skladbe Beethovena, Straussa, Debussyja i drugih poznatih skladatelja izvode amaterski ansambli Hrvatskoga glazbenog zavoda: Društveni orkestar i dirigent Zoran Juranić i Društveni komorni ansambl s umjetničkom voditeljicom Vesnom Šepat-Kutnar.

5. SREDNJEVJEKOVNI KORIJENI ZDRAVSTVENE SKRBI NA GRADECU- Gradska ljekarna Zagreb

18,00-00,00 Posjetiocima će se uz postav mini muzeja ljekarništva predstaviti prvi izrađeni „zagrebački ljekarnički suvenir“ (grožđana mast u ambalaži s motivom Kamenitih vrata) i promotivni letak „K crnom orlu“ izrađeni za mnogobrojne turiste . Bogata ljekarnička baština u funkciji identiteta grada Zagreba biti će dostupna posjetiocima u tiskanoj publikaciji .

6. BIJEG U BUDUĆNOST- timska igra na Filozofskom fakultetu

20,00-22,00 Kroz pitalice, anagrame i druge vrste zagonetki, istražite grčke skulpture, originalne inkunabule, odavno neupotrebljavane tehnologije te uz pomoć digitalnih naprava (ali i bez njih) pronađite put do digitalne budućnosti.

7. IZLOŽBA STARIH MEHANIČKIH I ELEKTRONIČKIH RAČUNALA TE VIDEO IGARA I IGRANIONICA RETRO RAČUNALNIH IGARA- Fakultet elektrotehnike i računarstva

18,00-23,00 Izložba i igraonica

8. STUDIO ANIMIRANOG FILMA- Dječji vrtić ‘Šegrt Hlapić’

18,00-21,00 U Parku animacije postavljalju pred vas izazov kroz radionicu u kojoj se možete okušati u snimanju svog prvog animiranog filma.

9. PORTRETIRANJE POSJETITELJA I PORTRETIRANJE PREMA MODELU- Akademija likovnih umjetnosti

18,00-00,00 Studenti 1.i 2. godine preddiplomskog studija će portretirati posjetitelje i portretirati prema modelu u slikarskim i crtačkim tehnikama.

10. ZOO POP- Muzej Mimara

18,00-01,00 Izložba umjetničkih fotografija Damira Hoyke ZOO POP, organizirana je u suradnji sa Zoološkim vrtom Zagreb.

11. ‘NEOBIČNA KUPKA GOSPODINA OTMARA’-Klinika za psihijatriju Vrapče

18,00-01,00 Premijerno prikazivanje animiranog filma „Neobična kupka gospodina Otmara“ (14’54”), u kojem su sudjelovali bolesnici klinike Vrapče, uz popratnu izložbu. Projekcije se prikazuju na svaki puni sat.

12. IGRA SA ZAGORKOM- Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

18,30-21,30 Posjetitelji koji žele provjeriti svoje znanje o Zagorki, njezinu životu, junakinjama, junacima i romanima, mogu nam se pridružiti i u kratkom kvizu znanja. Kviz počinje u 18.30, 19.30 i u 20.30 h.

13. PUTOVANJE KROZ SLIJEPO ISKUSTVO- Muzej suvremene umjetnosti

18,00-00,00 Muzej suvremene umjetnosti početkom 2019., u godini obilježavanja 100. obljetnice Bauhausa, najavljuje multisenzornu izložbu pod nazivom Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo. Izložba prikazuje 63 rada Josefa i Anni Albers. Izložba se ističe i po tome što je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Sve radove prate taktilne reprodukcije.

14. NATJECANJE U ŠUTIRANJU- Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović

18,00-22,00 Svakih sat vremena održat će se natjecanje u šutiranju na montažnom košu u prirodnim dimenzijama postavljenom na trgu ispred muzeja. Sudionike očekuju prigodne nagrade.

15. ‘UPRAVLJAJ ROBOTOM!’- Tifološki muzej

20,00-21,30 Na igraonici posjetitelji mogu naučiti kako upravljati STEMI robotom koji se kreće i ponaša poput živog bića.

Ovo je samo mali dio bogate ponude programa koja se nudi, svakako iskoristite priliku i povedite najmilije na Noć muzeja!

Svi detalji o lokacijama na kojima se održava kao i njihovom programu možete pronaći na službenoj stranici: https://nocmuzeja.hr/.

Komentari