Neobična šetnja Ilicom u kojoj je sudjelovao i azil Dumovec podigla je svijest o napuštenosti!

Danas je u sklopu Projetkt Ilica: Q’art u toj zagrebačkoj ulici izvedeno nekoliko performansa, među kojima je bio i onaj konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića, ‘Šetanje napuštenosti.

“Umjetnik je s građanima u šetnju Ilicom, nekadašnjom žilom kucavicom Zagreba koja posljednjih godina postaje sve pustija, poveo dvadesetak pasa iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. U izlozima napuštenih radnji tako su se nekoliko sati zrcalili napušteni psi”, opisali su iz azila Dumovec događaj na svom facebook profilu.

Ilica je poseban slučaj jer je doslovno napuštena na dva načina. Nekada žila kucavica grada, danas je dom napuštenim radnjama na što Projekt Ilica i pokušava ukazati. Potres ju je djelomično ispraznio i od stanara, a u tu su se priču napuštenosti savršeno uklopili i napušteni psi.

“Jedan od znakova suvremenih gradova, posebno većih, jesu ljudi koji se šeću sa svojim psima. Zato smo na nekoliko sati na Ilicu doveli pse koji su napušteni ne svojom krivnjom“, rekao je Siniša Labrović a prenijela ekipa iz azila.


Tako su u sklopu performansa Labrović i građani su sa psima iz Dumovca zajedno prošetali Ilicom s Trga Franje Tuđmana do Britanskog trga, a nakon je toga svatko sa psom krenuo svojim putem – neki u daljnju šetnju, a neki na kavu.

Pse iz azila šetalo je oko četrdesetak građana, a iz Dumovca kažu da je velik broj gledatelja i slučajnih prolaznika performans je pozdravio pozitivnim komentarima i emocijama.

„Drago nam je da su naši psi mogli sudjelovati u ovom vrijednom performansu! Nadamo se da će se neki od njih udomiti u ovaj dio grada te da ćemo ih i ubuduće vidjeti u šetnjama Ilicom. Naime, mnogi naši manji psi svoju novu adresu pronalaze upravo u srcu Zagreba“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu. Dodao je i da se trenutačno u Skloništu nalazi 65 pasa, a da ih je prošle godine u isto vrijeme bilo dvostruko više.

Pitali smo Dumovec je li koji od šetača bio zainteresiran za udomljavanje psa s kojim su šetali. Iako im to nije bio cilj ovog performansa, potvrdili su kako je više građana bilo zainteresirano za udomljavanje, te kako su već najavili svoj posjet Azilu.

 

Komentari