‘NEMA DOKAZA DA JE HNK KRŠIO MJERE’: Obuljen Kornižek objavila rezultate triju inspekcija

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je u utorak sa saborskog aktualnog prijepodneva kako nema nikakvih dokaza da su se u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) kršile epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

 „Nikakvog dokaza nema da su se kršile mjere, upravo suprotno, tri inspekcije koje su bile u HNK to su utvrdile“, odgovorila je ministrica Zlatku Hasanbegoviću koji je izjavio kako je višegodišnja agonija HNK, u kojoj glavnu ulogu ima „ministričina miljenica“, intendantica Dubravka Vrgoč kulminirala neprovođenjem epidemioloških mjera.

Po tvrdnjama sindikalnih predstavnika Vrgoč je prekršila važeće propise te izbjegla zaštiti svoje djelatnike, rekao je zastupnik, navodeći da su sindikalni povjerenici zatražili njenu smjenu i zbog suptilnog zastrašivanja zaposlenika. Kada ćete, sukladno zakonu i statutu, Vladi uputiti zahtjev za njeno razrješenje s mjesta intendantice HNK u Zagrebu, upitao je.

Ministrica mu odgovara da je u zadnja dva mjeseca prikupila sve dostupne podatke, no budući da je podignuta kaznena prijava prepustit će DORH-u da procijeni je li bilo kršenja zakona ili ne.


Razgovarala sam s upravom kazališta, predstavnicima sindikata, umjetnicima koji imaju potpuno drugačije mišljenje, nema nikakvog dokaza da su se kršile mjere, upravo suprotno, kaže Obuljen Koržinek i navodi kako je jučer u razgovoru s predstavnicima radničkog vijeća upozorila da je jedan broj umjetnika, mimo odluke uprave, nastupao izvan kazališta.

Navela je i rezultate HNK u prošloj godini: više od 6 milijuna prihoda, preko 400 izvedbi, brojne koprodukcije… Sve dok publika dolazi u kazalište, dok su umjetnici zadovoljni, neće se steći uvjeti da preispitujem je li netko uspješno ili neuspješno radi,  nikad to neću raditi na temelju paušalnih procjena, kazala je.

Ahmetović Ćoriću: Dok ne odete gospodarstvo neće prodisati

Ministar Tomislav Ćorić potvrdio je da se od „domaće pameti“ i domaćeg građevinskog sektora očekuje najveći doprinos u obnovi potresom pogođenih krajeva.

Proces obnove vodit će Ministarstvo gospodarstva koje je već angažiralo domaće fakultete da projektiraju tipove kuća koji će biti građeni na tom području, odgovorio je Ermini Lekaj Prljaskaj koja poziva da se u obnovi prioritetno angažira domaće gospodarstvenike i resurse.

Izazova će biti, ali to će biti i dobar posao za sve koji će biti angažirani, rekao je Ćorić koji je odbacio tvrdnje Mirele Ahmetović (SDP) da potpore za plaće, zbog spore procedure, kasne barem mjesec i pol dana.

Zastupnica ga proziva da je u posljednje vrijeme zaposlio dvoje HDZ-ovih ljudi, a da nitko ne zna što rade, da su njihove plaće mogle osigurati barem četiri  potpore za radnike.

Rekli ste da neće svi poduzetnici propasti u ovoj krizi, time ste se upisali među najbešćutnije ministre, kad se prema radnicima i poduzetnicima budete odnosili kao prema stranačkim kolegama, ova država i njeno gospodarstvo će prodisati, ali to nije moguće dok vi ne odete, poručila mu je Ahmetović, optuživši ministra da mu bešćutnost nadilazi kompetencije.

Ministar obrane Mario Banožić pohvalio je veliki angažman pripadnika Hrvatske vojske na potresom pogođenom području. Samo u prvih 48 sati izrotiralo se oko 1500 vojnika iz vojarne u Petrinji, sudjelujući u raznim poslovima, odgovorio je Siniši Jenkaču (HDZ).

Zašto fotograf prati ministra obrane?

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) čudio se što Banožića u sabornici prati fotograf, što nije bio slučaj s njegovim prethodnicima.

Premijera Andreja Plenkovića posjetio je na izjavu o „istančanim radarima“ da može primijetiti one koji rade na demontiranju države, pa ga upitao kako onda nije primijetio da u državnim institucijama imamo sve manje sposobnih, sve biše nekompetentnih, stranačkih poslušnika koji demontiraju državu.

Premijer se s tim ne slaže. Zastupniku uzvraća da nakon četiri i po godine rada njegovih vlada, u usporedbi s onom SDP-ovom u kojoj je Hajdaš Dončić bio ministar, nema područja gdje nije učinjeno više.

Do pandemije smo imali praktično plus u svakom aspektu, onda je došla 2020. u kojoj smo pokazali snagu države, pokazali smo koliko država može učiniti za svoje građane kad se suoče s nepredviđenim okolnostima, kazao je Plenković i poručio: “Ne kažem da smo u svemu perfektni, ali se borimo za svakoga“.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da unatoč pozitivnim trendovima moramo biti oprezni s koronavirusom.

“Mjere donosimo brižno balansirajući između gospodarstva i zdravlja građana, a iako glomazan, zdravstveni je sustav pokazao svoju fleksibilnos“, odgovorio je Davoru Dretaru (DP) koji je nabrojao „užase hrvatskog zdravstva“ te upitao ministra kada će početi provoditi reformu zdravstva i je li ministar samo za jedan virus ili cjelokupni sustav?

Nadam se da ću biti ministar cjelokupnog zdravstva, odgovorio mu je Beroš, podsjetivši kako se neposredno nakon što je imenovan ministrom država suočila i morala nositi s pandemijom koronavirusa.

Komentari