NE TEČE SVE GLATKO! Stižu prve pritužbe na provođenje izbora u Zagrebu! Birači se žale na probleme s listićima i preveliku gužvu

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Uzbudljiva nedjelja dočekala nas je u Hrvatskoj. Od sedam ujutro otvorena su biračka mjesta, a građani svoj glas mogu dati do 19 sati. U tijeku su lokalni izbori, a najzanimljiviji ishod očekuje se u Zagrebu.

Ipak, čini se da nije na svim biračkim mjestima sve teklo glatko, a pristižu i prve pritužbe.

Kako javlja DIP dobili su dva prigovora da su birači pitani koliko će listića uzeti. Iz DIP-a poručuju da birački odbor mora biraču uručiti sva četiri listića za glasovanje.

Martina Janković iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba rekla je da su odmah po dojavi poslali SMS svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora u Zagrebu u kojem su ih uputili da biračima uruče sva četiri listića, bez prethodnog pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.


Biračke odbore uputili su također da postupe po želji pojedinog birača tek ako izričito naglasi da želi glasati samo za određenu listu.

Zagrebačko Izborno povjerenstvo ujedno je putem medija uputilo birače koji nisu iskoristili pravo glasovanja na sva četiri listića da se mogu vratiti i glasati za preostale liste.

“Ako je netko glasao samo za gradonačelnika ili Gradsku skupštinu može se vratiti i glasati za Vijeće gradskih četvrti i mjesnih odbora”, kazala je Janković, ustvrdivši da tim građanima nije uskraćeno pravo glasanja.

U zagrebačkom Izbornom povjerenstvu pretpostavljaju da su pojedini birački odbora možda tako postupali jer su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne održavaju i mjesni izbori. No, drže da to nije bila masovna pojava niti je bilo zlonamjerno.

Epidemiološke mjere se ne poštivaju

Na biračkom mjestu u OŠ Većeslava Holjevca u Sigetu, čitatelji za Dnevnikhr javljaju kako se ne poštuju epidemiološke mjere.

“U školi je ukupno šest biračkih mjesta i barem 60 ljudi stoji unutra natiskano, a nitko od članova biračkih odbora ne radi ništa da napravi red nego sliježu ramenima”, kaže jedan čitatelj.

Jedan Zagrepčanin se požalio kako se njegovo biračko mjesto u Dugavama otvorilo tek iza 7.15 sati zbog čega će se žaliti DIP-u.

Glasala većina kandidata za gradonačelničku fotelju

Podsjetimo, svoj glas od kandidata koji su u utrci za gradonačelničku fotelju dosad su dali Jelena Pavičić Vukičević, Tomislav Tomašević, Davor Filipović, Vesna Škare Ožbolt, Davor Nađi, Zvonimir Troskot.

Komentari