Ne piše nam se dobro! Proračun grada zadržao nisku ocjenu, ugrožena obnova nakon potresa?

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na proračun te, kako je ocjenjuju, nejasne potpore Vlade obnovi od potresa, agencija Standard & Poor’s potvrdila je rejting Grada Zagreba koji je pao na ocjenu “BB-“.

Prethodno je naime ista agencija, u rujnu prošle godine, zagrebačkom proračunu snizila ocjenu iz “BB” u “BB-“, a tada su se pozvali na troškove obnova od potresa koji, kako se čini, još uvijek predstavljaju veliku opasnost proračunu.

Ipak, agencija ističe i kako će troškovi obnove biti nešto niži nego se očekivalo, ali ocjenjuju kako je potpora Vlade tom velikom pothvatu poprilično nejasna. Tu su se pak pozvali i na činjenicu da nije poznato ni kada će grad dobiti pristup novcu za potpore.

U konačnici, zaključuju kako će poslovanja trpjeti u razdoblju od 2021. do 2023. godine, ovog puta zbog pada prihoda od prireza, povezanog s pandemijom koronavirusa, ali ističu i kako bi se trebao sniziti iznos nepodmirenih obaveza jer grad očekuje novac za obnovu od EU i Vlade, iako je sam datum pristizanja istoga nejasan, ponavljaju.


S druge strane, napominju da bi u idućih 12 mjeseci mogli dodatno sniziti rejting bude li financijski pritisak na Zagreb i gradska poduzeća i dalje jačao. To je moguće ukoliko se nepodmireni računi nastave gomilati, a to bi pak značilo da je glavnom gradu Hrvatske smanjena potpora Vlade nakon lokalnih izbora u svibnju.

Komentari