Nastava počinje 18. siječnja: ‘Prvi dan u zagrebačkim školama započet će s vježbama evakuacije’

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Pomoćnik ministra u Ministarstvu znanosti i obrazovana, Momir Karin za vrijeme gostovanja u emisiji U mreži prvog rekao je kako nastava definitivno počinje 18. siječnja u cijeloj Hrvatskoj, no još nije definirano u kojem obliku. Prikupljanjem relevantnih podataka, pomoćnik ministra ističe da će organizirati nastavu sukladno mogućnostima određenog područja.

Od 48 objekata na području zahvaćenih potresom, 28 ih je bez oštećenja, 9 je izvan uporabe, a 12 ih je sa žutom naljepnicom, a sve se priprema kako bi se moglo prenuti prema modelu A. Pored potresa, tu je i pandemija koronavirusa. Ministarstvo obrazovanja, osigurat će svu potrenbnu opremu, da djeca na potresom pogođenom području ostanu vezani za svoje škole.

Srednja škola Petrinja još je i tijekom pandemije bila spremna za online nastavu.

“Mi smo prvo polugodište uspjeli odraditi s minimalnim izostancima, ali škola je spremna za online. U procesu smo preseljenja u jednu privatnu kuću, odnosno zgradu koju smo iznajmili i tu ćemo biti moguće osigurati sve administrativne poslove, a moći će tu raditi i učitelji koji to ne mogu doma” rekao je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.


Na stranicama škola stavljene su ankete da se jave učenici koji nemaju opremu. Orlić nije krio da će tu biti velikih problema, jer su oni u kamp kućicama i kontejnerima, a dodatan izazov je dostava dizala za agregate, jer im treba struja i internet. Oprema će kaže, sigurno do njih stići i ne mora netko biti u Petrinji da bi pratio nastavu.

Iako sistematske edukacije o katastrofama nema, na tome se trenutno radi, kako bi se učenici znali ponašati sukladno uputama.

“Učenici za vrijeme potresa ne bi trebali paničariti. Ravnatelji i nastavnici bi trebali djeci objasniti da živimo u okruženju kojima prijete različite katastrofe. U slučaju potresa najbolje je sakriti ispod stola i odmaknuti se od staklenih površina, te ne bježati odmah van. Kada prođe prvi val potresa treba planski napustiti prostor. Treba znati da ne ubija potres nego zgrade i predmeti i zato treba planski napustiti prostor”.

Slijedom navedenog, Karin je rekao da je plan da prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije.

“U Zagrebu se trese već godinu dana i moramo naučiti živjeti s time. Obilazeći sad ova područja, vidjeli smo da su škole sigurna mjesta, a sada će se raditi s učenicima i te vježbe. Osnovno je da moramo brinuti o sigurnosti i zdravlju naših učenika“, zaključio je.

Komentari