Najveći zagrebački studentski dom dobiva novi Ured za studente s invaliditetom

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Novi prostor Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu otvoren je u Studentskom naselju “Stjepan Radić” u prizemlju 12. paviljona, a uređen je i osmišljen tako da bude još pristupačniji i otvoreniji korisnicima koji trenutačno primaju neki oblik potpore ili realiziraju prava putem svojega statusa.

Na temelju statusa – prilagodbi u praćenju nastave i u polaganju ispita, vršnjačkoj potpori u akademskom okruženju, prilagođenom prijevozu, asistenciji u studentskom domu i slično, potporu trenutačno ostvaruje oko 400 studenata s invaliditetom zagrebačkoga Sveučilišta, priopćio je u petak Ured za odnose s javnošću toga sveučilišta.

Nove prostorije ureda otvorene su u četvrtak, dio njegova prostora oslikala je studentica treće godine preddiplomskoga sveučilišnoga studija “Animirani film i novi mediji” Nikolina Žabčić, a njezina skica izabrana je na temelju natječaja što ga je proveo Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti.

Kako je istaknuto, novim se prostorom ured želi još više približiti studentima koji trebaju neki oblik podrške te im time pomoći u njihovu studijskom procesu. Ured djeluje u okviru Središnjega ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.


Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu djeluje pak od 2007., a njegov je cilj izjednačiti mogućnosti i osigurati uvjete za uspješno i kvalitetno studiranje sadašnjih, ali i budućih studenata s invaliditetom. Namijenjen je svim studentima koji zbog bolesti, oštećenja ili poremećaja imaju stalne, povremene ili privremene teškoće u realizaciji svakodnevnih akademskih aktivnosti – studentima s oštećenjima vida, sluha, motoričkim, kroničnim, psihičkim bolestima i poremećajima, specifičnim teškoćama u učenju kao što su disleksija, disgrafija i ADHD, te s ostalim zdravstvenim stanjima i teškoćama koje mogu utjecati na tijek studiranja

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, na svečanosti otvorenja novoga prostora Ureda za studente s invaliditetom bili su i prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Mirjana Hruškar, sanacijski upravitelj Studentskoga centra Zagreb Mirko Bošnjak, predstavnici Studentskoga doma “Stjepan Radić”, predstavnici fakulteta i akademija koji djeluju u okviru Sveučilišta u Zagrebu te brojnih institucija s kojima Sveučilište surađuje.

Podršku radu Ureda za studente s invaliditetom u novom prostoru dale su i predstavnica studenata s invaliditetom u Studentskom domu “Stjepan Radić” Ana Mandić te studentice Mirna Brođanac, Lara Dabić i Anita Blažeković.

Komentari