NADOMAK IMUNOLOŠKOG ZAVODA? Capak otkrio najnovije informacije pa dodao: ’Lako je izvediva proizvodnja cjepiva protiv covida’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na konferenciji “EU strategija cijepljenja” u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak govorio je o Imunološkom zavodu pa se prisjetio kako je isti u drugoj polovici 20. stoljeća bio jedan od velikih igrača na području proizvođača i izvoznika bakterijskih cjepiva.

Dodao je kako je pak zbog globalizacije proizvodnje i nespretnosti u privatizaciji došao na niske grane, ali kako tvrdi Capak, Vlada ga planira revitalizirati.

Štoviše, govori kako su razgovori već prerasli u djela.

“Imaju čak i zemljište Brezju u blizini Samobora i završene planove za izgradnju novog pogona”, rekao je dodavši kako je trenutni pogon teško stradao u potresu.


Zaključio je pak kako Imunološki, unatoč raseljenosti građana, još uvijek ima zaposlenike koji “znaju nešto o proizvodnji cjepiva te posjeduje matične sojeve koji su vrlo vrijedni i koji bi mogli poslužiti za proizvodnju virusnih cjepiva kojih nedostaje na svjetskom tržištu”.

U konačnici, rekao je i kako je lako izvediva i proizvodnja cjepiva protiv covida-19 po licenci farmaceutskih tvrtki.

Komentari