NAČELNIK POLICIJE O KRŠENJU MJERA: ‘Svoj posao provodit ćemo isto. Postoji mogućnost primjene represivnih mjera’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sutra stupaju na snagu što znači da se uvode novčane kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera. To znači da će osoba koja ne nosi masku ili kojoj ona ne pokriva nos i usta moći dobiti kaznu od 500 kuna.

Nadalje, svima koji organiziraju privatna okupljanja protivno odredbama Zakona, kao i sudionicima istih, prijeti od 5000 do 10.000 kuna.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih Zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Mjere će provoditi policija, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. O kaznama i kako će nas policija od sutra gledati i prema nama se ponašati za RTL danas otkriva Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU Zagrebačke.


“Od proglašenja epidemije policija u kontinuitetu provodi mjere i radnje s ciljem kontrole provedbe sigurnosnih mjera koje donosi Nacionalni stožer. Nama se sutra ništa ne mijenja, utoliko je promjena što su na snagu stupile izmjene zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti pa se mogu izricati sankcije”, rekao je Posilović.

“Svoj posao provodit ćemo isto i od sutra. No svjesni smo činjenice da za one koji se neće pridržavati mjera, ali to smatramo da će prije biti izuzeci nego pravilo, postoji mogućnost izricanja i mogućnost primjene represivnih mjera”, kazao je.

Posilović je objasnio kako su represivne mjere samo onaj krajnji slučaj, da će se ići od upozorenja, zatim pisanih pa tek su onda krajnji slučaj represivne mjere te je naglasio da policija postupa isto kao i kod svakog drugog prekršaja.

Komentari