NA IGLAMA SU I SPREMNI ZA PROSVJED: ‘Obećali su nam novi natkriveni plac do 1. svibnja, ali to je nemoguće izvesti!’

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Zakupci Zelene tržnice na Žitnjaku već su dugo na iglama, a obećanja oko gradnje novog i natkrivenog placa kao i mijenjanja rokova već im je “na vrh glave”.

Ovu poznatu lokaciju u blizini križanja Slavonske avenije i Ulice Siniša Glavaševića drže već dugi niz godina, no uskoro će se s tim prostorom morati oprostiti jer će postati gradilište.

Ovdje uskoro počinje rekonstrukcija raskrižja Slavonske avenije s Glavaševićevom i Ulicom Gordana Lederera vrijedna 150 milijuna kuna. Prema projektu, raskrižje bi se pretvorilo u veliki kružni tok, a umjesto postojeća dva, Slavonska avenija bi se iznad njega pružala na tri prometna traka i tako postala mnogo protočnija. Radovi bi trajali godinu dana, procjenjuju u Gradskom uredu.

Golemi projekt velikog potencijala


“Osnovna namjena planiranog zahvata osiguranje je uvjeta za sigurno i jednostavno odvijanje prometa uz odgovarajuću protočnost i razinu uslužnosti za sve korisnike”, kažu u Uredu za promet, dodajući kako je to golem projekt čija je uloga poboljšati protok Slavonskom avenijom kao glavnom poveznicom središnjeg i zapadnog dijela grada.

Kao što je bio slučaj s remetinečkim rotorom, i ovaj će se projekt realizirati zbog svoje kompleksnosti u nekoliko faza. No prije toga treba se “baciti” na gradnju privremenih prometnica, a ona bi trebala prolaziti točno kroz Zelenu tržnicu na Žitnjaku, zbog čega će se trebati izmjestiti. Ovakvo preseljenje itekako brine zakupce na tržnici jer oni ne žele otići baš bilo gdje.

Spremni su na prosvjede, akcije …

“Konačan je plan nova tržnica na velikom, neiskorištenom zemljištu iza Bauhausa. I to nam odgovara, ali sad se brinemo hoće li se išta dogoditi jer se neprestano mijenjaju rokovi. Prvo su nam govorili da će već 1. ožujka biti preseljenje, a posljednje što smo čuli je da će to biti 1. svibnja. Što je nemoguće izvesti”, govori Marina Galović i dodaje kako je sasvim sigurno da se oni odavde ne miču sve dok za njih ne bude gotova nova tržnica.

“Dođu li bagerima, a da smo mi još na istoj lokaciji, morat će prelaziti preko nas. Spremni smo na prosvjede, blokade i akcije, što god moramo”, obećava Galović.

Hoće li se preseliti i kakvi su rokovi, iz Tržnice Zagreb kratko su za Večernji list komentirali kako je u planu premještanje na novu lokaciju na Žitnjaku iza trgovačkog centra Bauhaus te da je u tijeku izrada projektne dokumentacije kako bi se dobile potrebne dozvole.

Komentari