Može li se u Zagrebu preživjeti s pet tisuća kuna mjesečno? Ovo su iskustva građana!

Foto: Zagreb.info

Može li se u Zagrebu preživjeti s plaćom od 5 tisuća kuna, pitanje je koje diglo prašinu na Redditu te potaknulo burnu raspravu.

Većina korisnika složila se da prvo treba jasno odrediti što kome znači pojam život, jer razlika je misli li na samostalan život, onaj s roditeljima, s partnerom ili obitelji? Volite li uživati po restoranima, šoping-centrima, barovima ili na takve stvari nikada ne trošite novac – vaše će navike uvelike utjecati na vaš kućni budžet.

“Može se s tim preživjeti, ali bez žene i djece. I automobila. I bez stana”, zaključio je jedan muškarac.

“Preživjeti da, sve više od toga baš i ne”, kaže druga osoba, a treća se nadovezala da je to solidan iznos ako živiš s roditeljima ili imaš riješeno stambeno pitanje, dakle, bez kredita si i ne plaćaš najam.


“Dugotrajno se tako ne može preživjeti, s partnerom ili cimerom već da.”

Kada je jedan korisnik izračunao da minimalno 3 tisuće kuna odlazi na stan, režije i internet, a da 2 tisuće kuna treba raspodijeliti na hranu i ostale potrepštine poput benzina, odjeće i izlazaka, neki su promijenili mišljenje.

Jedna osoba našalila se je da je to moguće, ali pod sljedećim uvjetima: “Može ako znaš kuhati. Ako pereš odjeću navečer. Ako kradeš internet od nekoga. Ako ne trošiš 300 kuna kad izađeš van. Može ti biti skroz dobro. Onda tek nabaviš cimera. Gamechanger. Odjednom imaš 2000 kuna viška. Onda kažeš, pa nisam ja lud. Nabaviš još četvero cimera! Odjednom uštediš 2000 x 4. Imaš osam tisuća kuna mjesečno ušteđenih. Magistri ekonomije ne žele da znaš ovaj trik.

Jedna je djevojka napisala kako joj je to uspijevalo, pa je šest mjeseci živjela od 5 tisuća kuna, u malom stanu, bez cimera i sa psom. No, nije trošila na izlaske.

“Pola godine mi je uspijevalo. Plaća 5k, garsonijera u centru, bez cimera, sa malim psom. Vodila sam evidenciju o svakoj kuni i nisam imala neki društveni život što mi je odgovaralo jer sam introvert… A onda sam tražila i dobila povišicu tako da sad više ne pazim toliko. 😀 U svakom slučaju sve se može, samo je pitanje koliko si spreman žrtvovati, no koliko god da žrtvuješ mislim da će biti vrijedno toga”, napisala je.

Prosječna neto plaća 2020. godine u gradu Zagrebu iznosi 7.779 kuna, a prema analizi Njuškala, cijena dugoročnog najma u Zagrebu ove godine bila je čak 12 posto niža od prošlogodišnje. Ipak, mnogima je i dalje problem odseliti se jer im je potreban iznos od barem 4 tisuće kuna.

Komentari