Most traži da saborski odbori rasprave slučaj novinarke Klancir

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i dr. sc. Ines Strenja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuli su kako je Most zatražio da se na današnjem Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravlja o slučaju policijske intervencije na radnom mjestu novinarke Đurđice Klancir, a za raspravu na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije prikupljaju se potpisi.

„Ako nekome dosad nije bilo jasno da ova Vlada i njezin šef Andrej Plenković imaju
nedemokratske i autoritarne tendencije, mislim da nam je slučaj novinarke Đurđice
Klancir otvorio oči. Krajnje je vrijeme za sve nas da razmislimo živimo li u policijskoj državi.
Ova Vlada i Plenkovićeva kupljena vladajuća većina već mjesecima sustavno rade na
ograničavanju slobode misli i izražavanja mišljenja. Sve je krenulo s izmjenama saborskog
Poslovnika kojima se htjelo ograničiti prava parlamentarne opozicije. Nakon toga je
najavljeno ograničavanje sloboda na internetu i društvenim mrežama, pod krinkom borbe
protiv „lažnih vijesti“. Nastavilo se aferom ministra Tolušića u kojoj je Vlada upregnula obavještajni sustav i tajne službe ne bi li dokazali nevinost ministra. Potom je oduzeto pravo građanima da odlučuju na referendumu, a najavljuju nam i novi, restriktivniji, Zakon o referendumu. Slučaj novinarke Klancir pokazuje da se ova Vlada ne libi koristiti represivni aparat kako bi zastrašila novinare. Pozivamo cijelu javnost da pozorno pratite što se događa. Sada je vrijeme da budemo na oprezu. Nemojmo dopustiti da nam začepe usta“, rekao je Grmoja.

Ines Strenja je istaknula kako je u slučaju novinarke Klancir policija prešla granice
razmjernosti koje su propisane člankom 16. Ustava RH.

„Ustavna odredba je jasna. Policija i svako tijelo vlasti mora postupati na način koji najmanje zadire u prava pojedinca. Dakle, tek ako se ni na koji drugi način nije mogao utvrditi identitet gospođe Klancir, policija je mogla neposredno utvrditi identitet. Kada dva policajca dođu u novinsku redakciju novinarki koja je javna osoba, svi znamo da se ne radi o nikakvom utvrđivanju identitetanego je ipak riječ o nečem drugome. Policija žurno reagira i odlazi provjeriti ženu kojaniti je osumnjičena niti optužena niti okrivljena niti osuđena! S druge strane, kada treba detektirati nasilnika i zlostavljača žena i djece, kad treba spriječiti u bijegu onoga koji je pronevjerio ili ukrao novac iz proračuna, onda se pronalazi izlika zašto policajci nisu odšetali do adrese neke zvijerke. Kao zastupnici često mi se obraćaju roditelji djece koji ostvaruju pravo na alimentaciju i ne mogu doći do partnera koji nisu dostupni ili nemaju poznato boravište. Što reći tim ljudima? Mogu li ih uputiti da se obrate policiji?“, rekla je Strenja.


Naglasila je da se Most upravo protiv ovakvih stvari bori i zalaže za jednak tretman svih
građana, za pravedno funkcioniranje sustava, za slobodu pisane i izgovorene riječi.
„Borimo se protiv licemjerja kojim se postavljaju dvostruka mjerila i zatvara oči pred
korupcijom. Borit ćemo se za ove ciljeve koliko god to bilo teško“, istaknula je Strenja.

Komentari