Medicinska sestra iz KB Dubrava: ‘Najviše nas boli što nas pljuju i tvrde da korona ne postoji’

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

O stanju u KB Dubrava ne prestaje se pričati, a predstavnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara, Ivana Suton za Index je izjavila kako je do prosvjeda danas došlo spontano, a ona sama nije ni znala za njega.

Suton tvrdi da se za to vrijeme nalazila u kirurškoj sali, te da prosvjed nije organiziran od strane liječničkog sindikata. Temeljem navedenom, zaključila je da je ovakav tip okupljanja svojevrstan odgovor na sve što se trenutno događa u bolnici.

“Evo do danas smo operirali, a sad nas pretvaraju kompletno u covid-bolnicu. Ljudima je dosta, dođete do jedne granice kad više ne možete. Kolegice po drugim bolnicama koje ne rade s covid-pacijentima imaju istu plaću kao i mi, pa i tu dolazi do revolta jer se mi lomimo”, izjavila je.

Još u ožujku KB Dubrava proglašena je primarnim respiratornim internističkim centrom za liječenje covid-bolesnika, a tada je stanje još bilo i podnošljivo te se raditi moglo. U svibnju se bolnica aktivirala i za druge bolesti, a u rujnu, s porastom broja oboljelih, situacija postaje alarmantna. Suton tvrdi da su konstantno upozoravali da im nedostaje ljudi.


“Teško je raditi stalno s covid-pacijentima, vi ste u tom skafanderu, u kojem ste ograničeni u kretnji i u tih 4 sata koliko u komadu odradite tako odjeveni morate svima dati terapiju, hranu. Imamo i lijekova i hrane, no ne stigne se sve jer ste u tom skafanderu ograničeni, npr. na normalnom odjelu podijelite hranu za 10 minuta, a u skafanderu morate jako paziti kako se krećete, a imate puno obaveza za odraditi i sve ide sporije”, objašnjava Suton.

Kaže da su dobili dodatnu pomoć medicinskog osoblja, no tako su se i proširili.

“Dobili smo još više kreveta i pacijenata, treba nas još. Iskreno ne znam zašto se nije reagiralo prije, niti znam tko je tu točno zakazao, međutim činjenica je da nas kronično nedostaje. U svemu ovome što je buknulo oko Dubrave najviše me boli što nas nacija pljuje, ljudi koji nisu ove struke provlače nas po društvenim mrežama, da ništa ne radimo plus tu je i veliki broj onih koji tvrde da korona ne postoji, dok mi istovremeno skrbimo o teškim bolesnicima. Ovo nije posao, ovo je poziv jer da nije ne bi mogli podnijeti sve što podnosimo. Dajemo maksimum sebe. Koliko puta završimo smjenu i odemo napokon svojim obiteljima i zovu nas da se hitno vratimo. I mi slušamo, odrađujemo, dajemo maksimum od sebe, no jednostavno dođete do točke kad više ne možete”, kaže za Index Predstavnica sindikata i apelira na razumijevanje.

Komentari