Markotić potvrdila mutaciju koronavirusa: Brže se širi, ali izaziva i cijeli niz komplikacija, odnosno teže slike bolesti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Ilustracija

U protekla 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.105. Među njima je 2.956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenata. Preminulo je 80 osoba.

Do danas je ukupno zabilježeno 195.728 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.257 preminulo, a 176.366 se oporavilo (3.208 u posljednja 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 50.799 osoba. Do danas je ukupno testirano 955.225 osoba, od toga 4.614 u posljednja 24 sata.

Pratite obraćanje Stožera:


Tijek press konferencije:

Ako usporedimo tjedne brojke, od 15. do 21. 12. imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Što se tiče usporedbe s EU, naša 14.dnevna stopa je 1102, mi smo na 25 mjestu od 27 zemalja EU, Luksemburg i Litva imaju veću incidenciju. Što se tiče mortaliteta, mi smo na 18 mjestu, izvijestio je Krunoslav Capak.

Ministar Beroš istaknuo je kako usprkos pritisku na zdravstveno sustav isti nije u kolapsu.

“Postotak pozitivnih u testiranjima je ispod 30 posto. U Gradu Zagrebu imamo 114 bolesnika, i sve ostale imaju ispod 100, najviše Splitsko-dalmatinska – 97. Ima nekoliko županija koje imaju po jednog novozaraženog”

Usprkos opterećenju zbog korone nalazimo načina odgovoriti i na sve druge potrebe pacijenata u zdravstvenom sustavu, rekao je Beroš.

U Ministarstvu zdravstva je upravo u tijeku razgovor s veledregorijama, žao mi je što nisam tamo. S danom 18.12. je 574.472 milijuna kuna su troškovi testiranja, gotovo 300 milijuna su troškovi za liječenje, i troškovi za bolocanja su 83 milijuna kuna, ukupno COVID kriza koštala je 927 milijuna kuna.

Alemka Markotić govori o novom soju koronavirusa:

“Nema još previše dostupnih informacija, ali pokušati ću napraviti kratak rezime onog što se do sad zna”, započela je Markotić-

“Vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu.”, kazala je.

Situacija s novim sojom koronavirusa

“Ono što su od početka 10. mj kad se prati značajan rast broja oboljelih i broja umrlih, zabilježeno je da je nekoliko sojeva karakterizirano s dodatnim mutacijama, koje su se počele prikupljati i to molekularnom analizom i tzv filogenetskom analizom koja omogućava da se vidi koje su skupine tipova i podtipova srodne, te se na taj način mogu detektirati od kud su virusi došli. Utvrđeno je da virusi imaju određene mutacije.

Jedan dio je odgovoran za brže vezivanje virusa za receptor. To brže vezivanje i jače definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi. Još uvijek se rade epidemiološke analize tako da se čini da je ovaj podtip virusa puno brži.

Drugi dio mutacije virusa odnosi se na utjecaj na imunološki sustav.

Čini se da jedna mutacija bi mogla biti odgovorna za takvo nešto, ono što se viđa kod nas i u drugim zemljama, je da neki način su bolesnici puno teži s razvojem upale pluća, nakon toga izgleda da to prelazi u dosta jako imunološku bolest,…

Dosta tih stvari analizom bi se vjerojatno moglo povezati i s nekakvim promjenama u virusu”, kazala je Markotić.

Učinkovisto cjepiva zbog mutacije

“Samo mijenja stalna jest. Cijeli svijet zna da cjepiva mogu vrlo učinkovito pokriti većinnu trenutnih sojeva koji cirkuliraju. Koliko će ti sojevi se mijenjati, tako će i proizvođači mijenjati cjepiva. Zasad nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito”, kazala je Markotić.

Kako će se riješiti propusnice na otoku Pagu?

On će se epidemiološki tretirati kao jedna cjelina, a što se tiče putovanja, stanovnici dijela otoka koji pripadaju Zadarskoj županiji, će u okviru te županije putovati bez ograničenja, međutim za ulazak u Liku će trebati propusnice. Isto vrijedi u suprunom smjeru

O pravoslavnom Božiću i mjerama

“Predstavnici vlade kontaktirali su s predstavnicima pravoslavne crkve dogovorno je da će se epidemiološki okvir po potrebi definirati posebnim uputom u prvom tjednu siječnja, a ovisno o razvoju epidemiolog situacije ali spciefna pravoslavne liturgije”

Kad kreću cijepljenja i tko su prioritetne skupine

27., 28. i 29. će biti dani cijepljenja. U srijedu će biti napravljen plan cijepljenlja, prva skupina su zdravstenici djelatnici koji rade s covid bolesnicima.

O propusnicama

Danas od jutros do 10.15 je bilo nekih 1120 poziva, 5600 mailova, predano 10848 zahtjeva za propusnice, neki su riješeni neki su odbijeni, a još su neki u postupku.

O analizi žarišta, je li novi soj u Hrvatskoj već?

“Da, ono što smo mi cijelo vrijeme razmišljali i pripremili se tehnički… Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenim situacije nepoštivanja mjera jer slične situacije barem prema spoznajama koje su postojale su bile i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala. Naša razmišljanja su išla u smjeru da usporedimo uzorke, pokušat ćemo te sve analize brzo napraviti i vidjeti točno…

Mučilo nas je zbog čega je jedan dio ljudi završi s težim oblicima bolesti, dio se može staviti na priču oko količine virusa, puno su teže kliničke slike koje viđamo u bolnici, teške upale pluća, veliki broj smrtnih slučajeva, ne samo kod nas nego i u Europi. Mišljenja smo da sad moramo snažnije se usmjeriti na neke karakteristike virusa”.

Što je s međužupanijskim prijevozom, tko će to provjeravati?

“Izdali smo detaljne upute. ovo nije odluka kako izdavati propusnice nego zabrani kretanja. Mi smo zaključili kako je ovo veoma rizično razdoblje i svi bi se trebali suzdržati od putovanja. zato je  i europska komisija zadala posebne upute za putovanja.”

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do ponedjeljka, 21.12.2020. do 10:00 sati evidentirano je 15548 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 11329 osoba, a 43 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 4176 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 184 osobe (gradovi – 39 Samobor, 7 Sveta Nedelja, 3 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 46 Velika Gorica, 11 Ivanić-Grad, 14 Dugo Selo, 10 Vrbovec, 16 Sveti Ivan Zelina, općine – 2 Brdovec, 3 Bistra, 2 Klinča Sela, 3 Orle, 1 Kravarsko, 1 Pokupsko, 4 Kloštar Ivanić, 1 Križ, 1 Brckovljani, 2 Rugvica, 3 Dubrava, 1 Preseka, 4 Gradec, 2 Farkaševac, 1 Bedenica), a izliječeno je 360 osoba.

Samoizolacija je propisana 1 razredu osnovne škole.

Komentari