Mario zbog teške bolesti ne može ustati iz kreveta. Sustav mu je okrenuo leđa, a obitelji preostaje moliti za pomoć

Photo: Facebook/Pomozimo

“Ovo je Mario. Ubrzo nakon što mu je dijagnosticirana multipla skleroza, i nakon prve agresivne terapije citostaticima je završio u kolicima. Od svoje 28. godine više ne može sjediti, hraniti se i obavljati bilo koju svakodnevicu na koju smo navikli. Od tada je u krevetu i ovisan o 24-satnoj brizi naše majke“, početak je tužne objave na Facebook stranici Pomozimo, posvećenoj ovom hrabrom mladiću.

Zbog slabog imuniteta i radikalnog propadanja mišića te lošeg stanja, liječnici su odbili davati mu drugu terapiju u strahu da ga to ne ubije. To obitelj natjeralo da potražimo druga rješenja izvan hrvatskog zdravstvenog sustava, kako bismo mu pružili barem malo nade te mu olakšali život.

“Tko poznaje Maria zna da je on nevjerojatan – i 15 godina nakon dijagnoze te potpuno nepokretan i ovisan o tuđoj pomoći on se i dalje smije te širi radost i ohrabruje nas umjesto da to očekuje od drugih. Ipak, ono što ga najviše muči kao ponosnog mladića je to sto ga drugi moraju hraniti, presvlačiti, prati… Nismo naivni, kao ni on, te znamo da nema mogućnosti da se Mariu povrati zdravlje. No, postoje opcije koje mu mogu barem malo popraviti stanje, a njemu i nama bi značile sve – jer jedino što mu danas možemo dati je naša ljubav”, poručuju.

Kako su iscrpili sve mogućnosti našeg zdravstva, raznim konzultacijama i istraživanjima smo došli do bolnice u Frankfurtu koja nam nudi upravo to. Riječ je o programu s matičnim stanicama, koji traje 40 dana a košta 80.688 eura. On ne jamči da će Mario ustati, no posljednja je nada za njegov povratak u kolica, samostalno hranjenje i minimalne aktivnosti za sudjelovanje u svakodnevnom životu.


Ne želimo izgubiti tu nadu niti ne želimo izgubiti Maria – on je naš brat, sin, prijatelj, netko tko je unatoč svim preprekama pun želje za životom i stvaranjem novih uspomena. Svjesni smo težine današnjeg života, no i dobrote u srcima ljudi te želje da se pomogne onim potrebitima. Molimo vas da nam pomognete u akciji prikupljanja sredstava za njegovo liječenje, koje si nažalost sami ne možemo priuštiti. Svaka, pa i ona najmanja pomoć je dobrodošla”, moli obitelj.

Podaci za uplatu: Udruga za promicanje nenasilja u društvu T.E.A.M.

Broj računa: HR8723400091111084387

Za uplate iz inozemstva:SWIFT: PBZGHR2X. Privredna banka Zagreb (PBZ).

Obavezno s naznakom u opisu plaćanja: prikupljanje financijskih sredstava za liječenje Mario

Komentari