Lijepa naša birokracijo! Čak 90-ak dokumenata potrebno vam je za zahtjev za obnovu doma

CROPIX

Oko devedesetak dokumenata bit će vam potrebno želite li da vam državna i lokalna samouprava osiguraju 80 posto sredstava za obnovu vaše zgrade ili kuće.

Tako je to predviđeno Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Sve počne s osnovnim podacima poput imena i prezimena, adrese, OIB-a i broja mobitela.

Kako piše Večernji, malo se zakomplicira na drugoj stranici gdje se od vas traži da navedete podatke o vlasništvu i suvlasništvu na oštećenoj zgradi, ali nije to ništa što se ne može riješiti u roku od najviše nekoliko sati. A zatim počinje noćna mora.

Primjerice, morate najprije dokazati da ste uopće ovlašteni zatražiti obnovu svoje nekretnine, priložiti povijesni izvadak iz zemljišne knjige, građevinsku i uporabnu dozvolu, glavni projekt za izvođenje radova, dokaz da vaša kuća ili zgrada danas uopće postoji, nalaz statičara koji vam je svojedobno pregledao dom, detaljne fotografije tog oštećenja, dokaz da u toj kući danas živite, a pitat će vas jeste li u braku, životnom partnerstvu ili možda živite sami.


“Ako sam krene u tu bitku osiguravanja potrebne dokumentacije, to je put koji će za prosječnog čovjeka trajati po pola godine. I to je tek početak cijelog jednog kompliciranog procesa, jer tek nakon što netko skupi potrebnu dokumentaciju, ulazi u natječaj u kojem može, ali i ne mora dobiti pravo na obnovu. I tek kad dobijete zeleno svjetlo, kreće, opet, prikupljanje dokumentacije za samu obnovu, pa naručivanje radova i tek na kraju slijede sami radovi”, rekao je predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske gospodarske komore, Tihomil Matković.

Komentari