Krenula obnova škola: ‘To je prioritet. Gornji grad je bez učenika samo hrpa cigli’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon razornog potresa koji je prije godinu dana pogodio grad Zagreb nastale su brojne štete. Između ostaloga, stradale su brojne škole. U gimnaziji Tituša Brezovačkog počela je druga faza obnove, a ravnatelj Damir Jelenski najavio je kako će njihova škola biti jedna od najsigurnijih zgrada a Gornjem gradu.

“Pola godine je do završetka radova, ako je već od potresa prošlo godinu dana, onda je pola godine upola kraće razdoblje. Strpljivi smo, bili smo i dosad. Ova godina i pol od potresa do potpune obnove daleko je kraća od 16 godina, koliko je trajala obnova od potresa 1816.”, ispričao je Damir za 24sata.

Njihovi učenici i zaposlenici ovu školsku godinu odrađuju u Novom Zagrebu, a najesen se planiraju vratiti u obnovljenu školu.

“Nakon ove obnove bilo koji sljedeći potres našim zgradama, kad budu obnovljene, neće napraviti apsolutno ništa. Bit će učvršćene i toliko sigurne da će biti sigurnije da mi ostanemo unutra kad zatrese, jer je vani opasnije nego unutar ‘bunkera’ zvanoga Gimnazija Tituša Brezovačkog”, rekao je Jelenski.


Objasnio je kako se cjelovita obnova odvija u dvije faze. Prva je gotova, a uključivala je skidanje žbuke, uklanjanje podova i stropova.

“Imamo sad golu konstrukciju. Počela je druga faza, u kojoj će se provesti statičko učvršćenje cijele zgrade, ali i temelja, saniranje kapilarne vlage. Iznutra će se stavljati nova žbuka, podovi, plafoni. Iskoristit ćemo priliku te urediti i dijelove škole koje dosad nismo mogli iskoristiti kako bi učenici imali bolji komfor”, istaknuo je Jelenski pa zaključio:

“U odnosu na stambene zgrade, jasno je da u Gradu Zagrebu škole imaju određeni prioritet, jer je Grad osnivač škola i brižan osnivač brine se o svojim školama. Mi smo sretni jer se shvatilo da su institucije kao što su Gornjogradska gimnazija i Tituš značajne za život na Gornjem gradu. Život bez učenika, život bez ljudi… Gornji grad ostaje samo hrpa cigli s crepovima”.

Trošak obnove bit će oko 47 milijuna kuna s PDV-om. Prema Zakonu o obnovi, oko 60 posto pokriva se iz europskih fondova, a 40 posto financira Grad Zagreb, koji je vlasnik škole. Grad će financirati i unutarnje uređenje.

Komentari