Kreće masovno cijepljenje! Evo kada će se provesti u Zagrebu i kako će biti organizirano

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Cijepljenje opće populacije protiv covida-19 kreće u ponedjeljak 18. siječnja u Rijeci. Cijepit će se svi stariji od 65 godina i kronični bolesnici koji su se za navedeno odlučili, piše Jutarnji.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Prrimorsko-goranske županije Vladimir Mićović tvrdi da su punktovi već pripremljeni, ali i u, županijskim ispostavama u Delnicama, na Cresu, Krku, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici. S takvom organizacijom, prema njegovoj procjeni bi se moglo cijepiti od  400 do 500 građana dnevno na svakom punktu, a moguće i više ako stigne dovoljan broj doza.

Što se tiče glavnoga grada, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč potvrdio je da će i u Zagrebu sljedeći tjedan krenuti isto,  te da je pri kraju cijepljenje u domovima za starije i zdravstvenih djelatnika. Brzina će ovisiti o količini cjepiva koja stigne u Hrvatsku, a ako stigni najavljene količine cjepiva AstraZeneca/Oxford cjepiva organizirat će se posebni punktovi kako bi se procijepilo što više građana.

Problem može nastati s naručivanjem, jer manji dio liječnika ne provodi naputak HZJZ-a koji je poslan još početkom prosinca. Naime, zatražen je popis pacijenata starijih od 65 godina, te kroničnih bolesnika na kojem bi se upisali oni koji se želi cijepiti. Na sreću riječ je o manjini, a većina liječnika je dostavila zatraženo.


Detaljan plan cijepljenja opće populacije u Zagrebu još se dogovara, kao i mjesta gdje će se navedeno obavljati. Vrlo je važno da se to obavi na punktovima gdje je moguće cijepljenje već broja ljudi, a da se korona ne širi.

 

Komentari