KRAJ JEDNE ERE? Kultna Jabuka uskoro bi mogla zauvijek zatvoriti svoja vrata, vodstvo kluba tvrdi da iza svega stoje Rusi

Facebook/Jabuka

Legendarni zagrebački klub u kojem su odrastale generacije Zagrepčana, kultna Jabuka, posljednjih pet godina vodi pravnu bitku s Gradom, a čini se da bi je uskoro mogla i konačno izgubiti.

Kako stoji u priopćenju udruge GSK Jabuka, “Općinski Građanski sud u Zagrebu donio je 15.09.2020. rješenje o ovrsi Grada Zagreba kao ovršitelja, nad GSK Jabuka kao ovršenikom. Provedba rješenja je određena za dan 20.10.2020. u 10 sati. Pojednostavljeno rečeno, toga dana određena je deložacija i zatvaranje najstarijeg zagrebačkog kluba, pedesetdvogodišnje Jabuke.”

Naime, zagrebačke gradske vlasti u srpnju su ponudile 30.000 kuna za otkup udjela udruge Glazbeno scenski klub (GSK) Jabuka u likvidaciji. Kako se navodi u izvješću stečajnog upravitelja, početna cijena za otkup 1/11 poslovnog udjela udruge u klubu Jabuka na javnom pozivu iznosila je 13.112 kuna. Ističe se da je jedini ponuditelj bio ”Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Gradonačelnik” čija je ponuda bila prihvaćena.

U postupku likvidacije udruge utvrđeno je da je ona vlasnik 1/11 poslovnog udjela u Glazbenom klubu Jabuka, a također je tvrđeno da taj udjel nije dovoljan za podmirenje dugova GSK Jabuke od koje je Grad Zagreb potraživao više od 140.000 kuna na temelju ”naknade za korištenje prostora na Jabukovcu 28 bez valjanog pravnog osnova”.


Iz Jabuke sada tvrde da bi ova najavljena likvidacija mogla čak biti prokuzakonita.

“Kako bi u tome uspio i konačno zatvorio Jabuku, Grad Zagreb je samoinicijativno kao likvidatora udruge GSK Jabuka imenovao odvjetnički ured „Krsnik i partneri“. Poznato je da navedeno odvjetničko društvo zastupa Grad Zagreb i njegove istaknute pojedince u mnogim sporovima pa se ovdje u najmanju ruku radi o sukobu interesa, a i o možebitnom kaznenom djelu”, navode u priopćenju.

Dodaju i kako je “Općinski Građanski sud u Zagrebu u slučaju Jabuke napravio presedan ili u najmanju ruku propust, jer je rješenje o ovrsi određeno prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a i u vrijeme kada se zbog odluke Vlade RH zbog pandemije virusa COVID 19 nisu smjela donositi rješenja o ovrsi, na što smo ih i upozorili i tražili da se poništi navedena odluka.”

Podsjetili su i na povijest Jabuke koja je otvorena 1968. godina, a Grad ju je prvi puta zatvorio 1998., što dovode u vezu s dovršetkom vile u susjedstvu koja navodno služi za iznajmljivanje raznim moćnicima.

“Međutim, 2001.g., Jabuka je dobila spor na Upravnom sudu i ponovno je otvorena, a na otvaranju je bio i sam gradonačelnik, Milan Bandić. Poznato je da su novi problemi i zahtjevi za iseljenje od strane Grada Zagreba počeli 2015. godine, kada se u spomenutu vilu preko puta kluba uselila rezidencija ruskog Veleposlanika čiji mandat upravo ističe. Podsjećamo, i kako je Putin prije dvije godine osobno odlikovao našeg gradonačelnika odlikovanjem Red prijateljstva pa to prijateljstvo valja i opravdati”, tvrde u priopćenju.

Jedino čemu se još mogu nadati je da će Općinski sud u Zagrebu uvažiti njihov prijedlog i ukinuti ovrhu nad Jabukom.

“U protivnom, najstariji zagrebački klub će se zauvijek ugasiti u utorak, 20.10. u 10 sati. Želimo još naglasiti da Jabuka cijelo ovo vrijeme radi poštujući sve epidemiološke mjere nadležnih stožera, pa sada radimo samo do ponoći, kako smo to zadnji puta radili davne 1986.g. Premda klub, proteklih 19 godina vodi hrvatski branitelj Marin Viduka Stiv te i sada uzdržava više obitelji, ne planiramo podizati šatore i mahati plinskim bocama. Nadamo se pravdi i razumu. Ničija nije dovijeka”, zaključuju iz GSK Jabuke.

Poslali smo upit Gradu u vezi likvidacije Jabuke i potvrde navedenih tvrdnji, no do zaključenja članka nismo dobili odgovor.

Komentari