KONAČNO MALO DOBRIH VIJESTI! Podijeljene nagrade za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je u četvrtak svečanom sjednicom 103. obljetnicu, a tom su prigodom tradicionalno dodijeljene nagrade Medicina, koje se dodjeljuju za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude.

Ovogodišnji laureati Nagrade Medicina su Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju i Odjel za striktnu izolaciju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Primarni respiratorni intenzivistički centar Kliničke bolnice Dubrava.

Nagrade su primili pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Marko Kutleša, Adriana Vince iz Odjela za striktnu izolaciju Zavoda za infekcije probavnog sustava te vršitelj dužnosti ravnatelja Kliničke bolnica Dubrava Ivica Lukšić i Bruno Baršić iz Primarnog respiratornog centra za liječenje bolesnika oboljelih od COVID-19.

U obrazloženju što ga je pročitao dekan Medicinskoga fakulteta Marijan Klarica ističe se da je Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju ostvario značajan napredak u pristupu, organizaciji rada i znanstvenom radu s bolesnicima oboljelima od najtežih infektivnih bolesti i kao takav prepoznat je u zemlji i inozemstvu.


Djelatnici Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju te Odjela za striktnu izolaciju, kao dijelovi Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, naše stožerne ustanove za intenzivno liječenje infektoloških bolesnika tijekom pandemije COVID-19 dali su, naglasio je dekan Klarica, nemjerljiv doprinos u liječenju i spašavanju života najugroženijih bolesnika.

U respiratornom centru KB Dubrava do donošenja ove odluke o nagradi hospitalizirao je 1440 COVID-19 bolesnika, napomenuo je dekan te podsjetio da je u sastavu centra šest intenzivnih jedinica s 84 kreveta, a na respiratoru je trenutačno 69 bolesnika. Napomenuo je i da je na ostalim odjelima centra trenutačno još 305 bolesnika na terapiji kisikom, a provodi se i intenzivna potpora oksigenacije tzv. high flow oksigenacijom.

Nagradu za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljenu djelatnicima Jedinice za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti primila je Alemka Markotić, nagradu dodijeljenu Odjelu za bakteriologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) primila je Blaženka Hunjak, a nagradu dodijeljenu Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar primila je Ivana Vukšić.

Ta tri referentna mjesta za testiranje na SARS-CoV-2, uz to što su bila prva tri mjesta za testiranje u Hrvatskoj, značajno su pridonijela današnjim povećanim mogućnostima molekularnog testiranja na novi koronavirus u Hrvatskoj, što je, navodi se u obrazloženju, od neprocjenjive važnosti u razdoblju prije cijepljenja, o čemu ne ovisi samo sadašnja sposobnost suzbijanja SARS-CoV-2 infekcije, već i mogućnosti promptnog i adekvatnog odgovora i na moguće druge emergentne infekcije u budućnosti.

Dodijeljene su i četiri posebne nagrade za značajan doprinos funkcioniranju Medicinskog fakulteta. Nagradu dodijeljenu zagrebačkom Građevinskom fakultetu primio je dekan Stjepan Lakušić, nagradu dodijeljenu HZJZ primio je Krunoslav Capak, nagradu dodijeljenu Odsjeku za informatičku djelatnost i Uredu za e-učenje primili su Pero Hrabač i Mirza Žižak, a posebna nagrada/priznanje dodijeljena je i prorektoru Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenku Šimpragi.

U obrazloženju se navodi da su nagrađeni za iznimnu suradnju s Medicinskim fakultetom tijekom epidemije COVID-19 u 2020. godini te se ističe i suradnja HZJZ u kreiranju i provođenju javnozdravstvenih mjera sprečavanja širenja zaraze COVID-19.

Dodijeljene su i Dekanove nagrade za znanstvenu produktivnost tijekom pohađanja sveučilišnog poslijediplomskog doktorskog studija, nagrade za uspjeh, nagrade za najbolji znanstveni rad studenata, posebna Dekanova nagrada za promicanje uspješnosti Medicinskog fakulteta.

Fuchs: Zagrebački Medicinski fakultet poznat i prepoznat u svijetu

Obljetnicu zagrebačkoga Medicinskoga fakulteta čestitali su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar zdravstva Vili Beroš i rektor Zagrebačkoga sveučilišta Damir Boras.

Ministar Fuchs u videoporuci je istaknuo da je Medicinski fakultet u Zagrebu naša stožerna medicinska ustanova na kojoj se obrazuju budući liječnici te znanstvenici iz područja biomedicinskih znanosti i zdravstva.

Ocijenio je da je Fakultet već davno prerastao okvire Republike Hrvatske jer je poznat i prepoznat u svijetu. “Vaši stručnjaci koje ste odškolovali rade virtualno u svim zemljama svijeta, poglavito u visokorazvijenim zemljama jer ima u SAD-u, Kanadi, Australiji i svim zemljama Europe”, rekao je ministar te podsjetio da je Fakultet pomagao u osnivanju čitavoga nizu fakulteta u zemljama jugoistočne Europe.

Istaknuo je kako Fakultet obrazuje visokokompetentne mlade liječnike i znanstvenike, njeguje izvrsnost u stručnom i znanstvenom radu iz područja biomedicinskih znanosti, kliničke medicine i javnoga zdravstva, onoga što je u zadnje vrijeme iskočilo u prvi plan.

Napomenuo je i kako su se svi kao Fakultet i studenti uključili u bitku s bolešću koja je zahvatila i Hrvatsku na intenzivan i tragičan način.

Poručio je kako napore koje ulažu u rješavanje teškoga stanja, nije bilo lako učiniti jer se radi o novoj bolesti. “Stali ste na prvu crtu obrane i pomoći oboljelima što je zahtijevalo stručnost i teške fizičke napore te zahtjevnu psihološku stabilnost”, rekao je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo dodjelom nagrada Medicinskoga fakulteta ustanovama i medicinskim radnicima koji su u prvom redu stali u borbu s pandemijom te čestitao dobitnicima nagrada.

Komentari