‘KASNITE S REAKCIJOM’ Stižu kritike na adresu Akademije zbog inertnosti na seksualno zlostavljanje

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Trinaest anonimnih i sedam neanonimnih prijava seksualnog zlostavljanja stiglo je na adresu zagrebačke Akademije drmaskih umjetnosti. I nisu se odnosile samo na jednu osobu. S obzirom na sve više javnih istupa poznatih glumica iz Hrvatske i regije, na stranicama fakulteta pojavio se online formular, a oformljena je i radna skupina za prikupljanje prijava.

“Šest se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena, jednog pokojnog profesora te jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije. Kao što je moguće zaključiti iz gornje računice, neke se prijave odnose na više osoba. Također, neke od prijava upozoravaju na ukorijenjenost seksističkih i mizoginih metoda rada na različitim odsjecima naše Akademije, kao i u kasnijem profesionalnom životu akterica kulturne scene”, napisali su u izvješću nakon sastanka radne skupine u čijem su sastavu dekanica ADU-a izv. prof. art. Franka Perković Gamulin, doc. art. Zvonimir Jurić, doc. art. Hana Jušić, doc. art. Jasna Žmak te Martina Marasović, predstavnica Studentskog zbora ADU-a.

Iako su dobili podrške poruke i zahvale zbog aktiviranja oko ovog problema, napominju, javili su se i pojedinci koji su skeptični i kritični zbog “kašnjenja” s reagriranjem.

“Ovim putem želimo još jednom istaknuti činjenicu da je za ovakve promjene potrebna šira društvena mobilizacija – koja se sada napokon dogodila zahvaljujući kampanji ‘Nisam tražila’, i da je za njihovu provedbu potreban angažman što više ljudi. Zbog toga ovim putem želimo još jednom zahvaliti svim sadašnjim i bivšim studenticama koje su nam se javile, te pozvati sve one koje su imale slična iskustva da nam se obrate, jer jedino širim uvidom u situaciju možemo stvoriti poligon za djelovanje”, tvrde.


Radna skupina nastavit će prikupljati nove prijave te će na idućem sastanku, u ponedjeljak 25.1.2021., a nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova donijeti odluke o daljnjem postupanju u vezi s prikupljenim prijavama te, između ostalog, pripadajućim sankcijama.

“Ovim putem još jednom ističemo da kako bi se maksimalno zaštitio identitet prijaviteljica, prijave se i unutar same radne skupine razmatraju bez imena i prezimena osobe koja ju je podnijela – identitet žrtve ostaje tako poznat isključivo članu skupine kojem je slučaj prijavljen.

Sastav radne skupine oformljen je s idejom da se osigura visok stupanj pravičnosti u mehanizmima njenog rada, te da se etički kriteriji koji vode proces bespoštedno drže na visokoj razini.

U skladu s tim, prijaviteljica u svojoj prijavi može bez obrazloženja zatražiti isključivanje bilo kojeg člana radne skupine u razmatranju njene prijave. Također, ako se pojavi prijava koja se odnosi na nekog od članova radne skupine, taj član automatski više neće sudjelovati u radnoj skupini, već će se prijava protiv te osobe procesuirati baš kao i sve ostale prijave.

Želimo naglasiti kako je izrazito važno da u radnoj skupini za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja na ADU sudjeluje i muškarac, u ovom slučaju prodekan Zvonimir Jurić. Smatramo kako ovu borbu ne treba getoizirati i ostaviti samo ženama te kako se jedino inkluzijom i edukacijom možemo sustavno i zajedno boriti protiv bilo kakvih slučajeva zlostavljanja, diskriminacije i uznemiravanja.

Odlučeno je da će platforma za dojavu prijava kroz ovu radnu skupinu biti za studente i studentice Akademije otvorena i u budućnosti”, zaključuju.

Komentari